Meny

Kjemikalieregister ennå ikke på plass

Hadia Tajik (Ap), er kritisk til at Justis- og beredskapsministere Anders Anundsen (Frp) (i bakgrunnen) ennå ikke har fått etablert en database for registrering av mistenkelige transaksjoner med og tyverier av bombekjemikalier. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har ennå ikke klart å etablere en database for registrering av innkjøp av kjemikalier som kan brukes til å lage bomber. Tiltaket ble i 2013 presentert som ett av regjeringens sentrale grep for å hindre terror.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) la i november 2013 fram planen for å hindre mulige terrorister i å fremstille hjemmelagde bomber, skriver Bergens Tidende.

Satsingen innebar etablering av en database for registrering av mistenkelige transaksjoner med og tyverier av bombekjemikalier.

Fremdeles glimrer databasen med sitt fravær, noe Justisdepartementet i oktober i fjor bemerket under et møte med Politidirektoratet (POD).

– Det er et omfattende arbeid som må gjøres. Det skal etableres en helt ny IKT-løsning. Det innebærer blant annet at vi må ta hensyn til en rekke lover som arkiv-, politiregister- og personopplysningsloven, sier seksjonssjef for kriminalitetsbekjempelse i POD, Astrid Birgitte Borge.

I en epost til avisen skriver Justisdepartementets statssekretær Hans J. Røsjorde at POD har fått beskjed om å få databasen på plass i løpet av 2015.

Lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), reagerer på at basen ikke er på plass ennå, og vil stille spørsmål til justisministeren om saken..

– Det er alvorlig at databasen for bombekjemikalier verken ser ut til å være utviklet eller etablert. Beredskapstiltak, som det er bevilget penger til, må gjennomføres, understreker hun. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus