Meny

Somalia har ratifisert barnekonvensjonen

UNGE: Somalias befolkning består av svært mange unge. (Foto: AP Photo/Ben Curtis / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Somalia tirsdag ratifiserte FNs barnekonvensjon, er det bare Sør-Sudan og USA som gjenstår.

Barnekonvensjonen fra 1989 har til nå blitt ratifisert av 194 land i verden. Tirsdag ble Somlia det 195. landet som forplikter seg til å følge FNs konvensjon for barns rettigheter, skriver FN i en pressemelding.

En kjempebegivenhet for Somalias og verdens barn, mener UNICEF Norge.

– Somalia har sine utfordringer, i enkelte deler av landet med omskjæring av jenter, så nå får vi håpe de setter dette ut i praksis, sier Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonssjef i UNICEF Norge til ABC Nyheter.

Investering i framtiden

– Denne ratifiseringen viser at den somaliske regjeringen gjør en investering i somaliske barns sikkerhet og i landets framtid, sier UNICEFs generalsekretær Anthony Lake til organisasjonens nettsider.

Landet på østkysten av Afrika har omtrent 10 millioner innbyggere. Hele 44 prosent av dem er under 15 år gamle, ifølge CIAs World Factbook. Til sammenligning er det kun 3,6 prosent av befolkningen som er mellom 55 og 64 år gamle.

Les også: Leger nekter å foreta omskjæring av unge gutter

Signaleffekt

Somalia har i mange år vært preget av borgerkrig og store politiske problemer. At de nå gjør FN-konvensjonen til del av sin politikk, bør sende et signal ut i verden mener Agerbak-Jensen i UNICEF Norge.

Nå gjenstår bare Sør-Sudan og USA av verdens land som ikke har ratifisert konvensjonen.

– USA har sine begrunnelser og vil ikke har innblanding i interne æfferer. Sør-Sudan er et nytt land, men det i seg selv er ingen unnskyldning. De er plaget med borgerkrig nå og vi får håpe det blir fred så de kan komme igang med parlamentarisme igjen, sier Agerbak-Jensen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus