Terrorisme:Solberg og Stoltenberg fortsatt tilfredse med vestlig bombing

ENIGE OM BOMBING: Erna Solberg og Jens Stoltenberg holder fast ved at voldelig vestlig oppløsning av diktaturer i Libya og Irak var riktig. I Syria skulle de gjerne vært raskere på avtrekkeren. Foto:  Lise Åserud / NTB scanpix.
ENIGE OM BOMBING: Erna Solberg og Jens Stoltenberg holder fast ved at voldelig vestlig oppløsning av diktaturer i Libya og Irak var riktig. I Syria skulle de gjerne vært raskere på avtrekkeren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irak, Libya og Syria fikk sine statsdannelser mer og mindre knust av vestlig militær innblanding og ble arnesteder for terroristgrupper. Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg fastholder at det var riktig av Vesten å bombe og krige der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRUSSEL (ABC NYHETER): - Godt å se dere igjen, gliste Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skjelmskt til de fire norske mediene som var på plass i Nato-hovedkvarteret i Brussel onsdag.

Så gled den svarte VIP-bilen fram til inngangen. Ut steg hans forhenværende motstander - statsminister Erna Solberg - som for første gang møtte Stoltenberg i egenskap av Nato-sjef.

De to samtalte deretter om Ukraina, terrorisme, behovet for å trappe opp militærbudsjettene i Nato-landene og andre temaer de ikke fortalte om, før de igjen møtte pressen.

Nå roste de begge hverandre før de slapp løs for spørsmål - ikke minst knyttet til Ukrainas nye påstander om at 9000 russiske soldater skal være på østukrainsk jord og kjempe for utbryter-forkjemperne der.

Les også: Stoltenberg onsdag: - Russland har styrker i Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle gjort noe før i Syria

Ute i gatene er sikkerheten i Brussel skjerpet etter terrorangrepet i Paris og etter avsløringen av liknende grupper som kunne gjort noe slikt i Brussel også. Over hele Europa er sikkerheten i fokus etter terrorvarsler.

Terrorisme har blomstret opp i land der diktaturer er knust ved hjelp av vestlig, og ikke minst norsk bombing, i land som Irak og Libya. Vesten støtter også grupper som angriper Assad-regimet i Syria.

- Er dere overbevist om at Vestens krigføring i Irak, Libya og støtte til krigførende parter i Syria har skapt mindre terrorisme og gjort verden til et bedre sted – både for folk i Midt-Østen og Nord-Afrika, og her i Europa?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I Syria forsøkte vi å ikke gjøre noe i tre år. Det har skapt IS, svarer Erna Solberg på ABC Nyheters spørsmål.

- Vi skal heller ikke undervurdere det at vi ikke gjorde noe fra vestlige land, også har bidratt til at mange av de som ble fremmedkrigere, har reist. De har vært veldig skuffet over våre samfunns manglende reaksjon, sier statsminister Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir litt sånn at det er galt hvis du ikke gjør noe, og galt hvis du gjør det, legger hun til.

Les også: Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Skulle gjort noe etter i Libya

- Og Libya, da?

- Utfordringen i Libya var at vi egentlig burde fulgt opp etterpå på en helt annen måte enn vi gjorde. Libya er nok et eksempel på at det å gjøre ... det vi gjorde der, uten tett oppfølging etterpå, er veldig vanskelig, svarer Solberg.

- Det er ikke vi som på en måte skal skape fred i den typen land. Det må de gjøre selv, og det trenger de hjelp til.

Nato-generalsekretær Stoltenberg har ingenting å tilføye til Høyre-statsrådens analyser av spørsmålet.

Les også: Stoltenberg diskuterte NATO-jobb allerede i 2010