Meny

Stoltenberg: – Russland har styrker i Ukraina

Russland har hatt egne styrker inne i Ukraina flere ganger de siste månedene, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier Russland har styrker inne i Øst-Ukraina, og at alliansen ser en økning av tungt, russisk militærutstyr i området.

Ukraina hevdet tirsdag at 700 russiske styrker befant seg i Øst-Ukraina. Onsdag oppjusterte president Petro Porosjenko tallet til 9.000.

– Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, men vi har sett et bilde over lang tid der Russland har hatt styrker i østlige deler av Ukraina. Det er ingen endring i det bildet, basert på informasjonen vi har, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: EU endrer ikke Russland-sanksjonene

– Tungt utstyr

– Russland støtter også separatistene i Ukraina med utstyr. Vi har spesielt sett en økning i omfanget av tungt militært utstyr, som stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og luftvernsystemer, utdyper generalsekretæren.

Den tilspissede situasjonen i Ukraina var blant temaene Stoltenberg diskuterte da statsminister Erna Solberg (H) besøkte ham i Brussel onsdag.

– Russlands handlinger i Ukraina er en påminnelse om at vi ikke kan ta fred i Europa for gitt. NATO er og vil være en viktig aktør for å løse de store krisene vi ser i verden nå, sa Solberg da de to møtte pressen etter møtet.

Kamper ved flyplass

De siste dagene har det pågått kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Donetsk. Fem sivile ble drept i kampene natt til onsdag, ifølge byens myndigheter.

– Russlands støtte til separatistene er ikke noe bidrag til å stabilisere utviklingen. Tvert imot bidrar de til å eskalere situasjonen i Ukraina, sier Stoltenberg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus