Meny

Norge får dyrepoliti

Sylvi Listhaug er en av forkjemperne for dyrepoliti i Norge. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler at regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt for dyrepoliti, skriver Nationen.

– Det er ingen hemmelighet at Frp har vært opptatt av at vi skal få til en form for dyrepolitiordning. Jeg og justisministeren har innledet et tett samarbeid der vi skal se på hvordan vi kan organisere et slikt arbeid, sier Listhaug.

Arbeidsgruppe

Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen. Gruppen skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr.

Onsdag skulle hun delta på et seminar med Mattilsynet, Økokrim og flere politidistrikter for å diskutere hvordan samarbeidet mellom politi, domstoler og Mattilsynet kan bli bedre i slike saker.

Les også: Frp går inn for eget dyrepoliti

Lave straffer

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

– Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet til Nationen.

Under 2 prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr, ifølge Politidirektoratet og Mattilsynet.

Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen, mener det må en holdningsendring til.

– Vårt inntrykk er at holdningen hos mange i politiet har vært at «det er jo bare dyr». Dessuten har mange liten kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier hun.

Hyller Frp

Kleveland hyller arbeidet som regjeringen nå setter i gang.

– En seier for dyrene og demokratiet, sier Dyrevernalliansens jurist og informasjonsleder.

Hun forteller at Dyrevernalliansen lenge har forsøkt å overtale myndighetene til å etablere et dyrepoliti som spesialiserer seg på dyremishandlingssaker.

– Frp har programfestet at de ønsker et dyrepoliti i Norge, og nå gjennomfører de. Dette er svært gledelig, sier Kleveland.

Hun legger til at hun mener Listhaug og regjeringen i denne saken viser tydelig politisk handlekraft.

– Vi er veldig spente på resultatet, sier Kleveland.

Les også: Flere tusen i markering for dyrepoliti

Ros fra opposisjonen

Opposisjonelle politikere sto også i gratulasjonskø onsdag ettermiddag.

– Vi i Senterpartiet ønsker en forsøksordning med dyrepoliti velkommen, samtidig som vi er helt klare på at vi må forbedre ordningen med veterinærvakt, sier leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp).

Han er glad for at dyrevelferd nå blir satt på dagsorden.

I Miljøpartiet De Grønne (MDG) er også gleden stor.

– Dette er en fantastisk nyhet for alle dyrevenner i Norge. I dag jubler vi for Listhaug, Anundsen og Fremskrittspartiet, sier Une Aina Bastholm, politisk rådgiver for dyrevelferd og landbruk, og stortingsvara for stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

MDG forventer nå langt høyere prioritering av dyrevelferd og dyrehelse, også i statsbudsjettet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus