Meny

Gule: Krekar har liten innflytelse

Islamforsker Lars Gule mener PST og norske myndigheter overdriver mulla Krekars innflytelse på radikale islamister. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar utgjør ingen fare for rikets sikkerhet og har i dag svært liten innflytelse blant radikale islamister, mener islamforskere Lars Gule.

Gule stiller spørsmål ved kjennelsen i Høyesterett i 2007, som slo fast at Krekar var en risiko.

– Det er all grunn til å stille spørsmål ved vurderingen som ble gjort den gangen, og etter at han har vært isolert i ytterligere sju år, er hans mulighet for å påvirke enda mindre og svært beskjeden, sier Gule til NTB.

Les også: Noas: – Forferdelig dårlig idé med Krekar i asylmottak

Stoler ikke på PST

Han stoler ikke på PSTs vurderinger når det gjelder Krekar.

– Vi vet at en del av den informasjonen de baserte seg på i sin tid, var tulleinformasjon de hadde fått fra amerikanerne som prøvde å konstruere en forbindelse mellom al-Qaida og Saddam Hussein, sier han.

– PST har i løpet av alle de årene Krekar har vært i Norge, ikke klart å bevise at han har noen tilknytning til terroraktiviteter, konstaterer Gule.

– Selv om det er grunn til å tro at han hadde det da han var i Kurdistan, så har han etter at han kom til Norge ikke kunnet dømmes for terror, ikke engang trusler om terror. Han er dømt for alvorlige trusler, men ikke trusler som retten har vurdert som terrortrusler, sier Gule.

Overdrevet

Forsker Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener at bildet som tegnes av mulla Krekar som en sentral leder av Ansar al-Islam i Nord-Irak, er overdrevet.

– Han var leder i en veldig kort periode, knapt et år, og det er over ti år siden, sier Truls Tønnessen, som lenge har fulgt tett med på de ulike gruppene i regionen.

– Krekar ledet bare en mindre fraksjon innen Ansar al-Islam, og i ettertid var det uenighet om hvem som egentlig hadde vært reell leder. Han ble også på en måte avsatt, sier Tønnessen til NTB.

Les også: Meling: – Vi kan ikke akseptere Kyrksæterøra

Ikke sans for IS

Han tviler på om mulla Krekar lenger har noen særlig innflytelse i Nord-Irak, der opprørsgruppen Den islamske staten (IS) det siste året har festet grepet.

– Gruppa Krekar ledet har et komplisert forhold til IS og dens forgjenger al-Qaida i Irak og det er langt fra sikkert at Krekar vil gi sin støtte til IS, sier han.

Gule tror heller ikke at mulla Krekar vil slutte opp om IS.

– Mulla Krekar hører nok ikke til dem som har særlig sans for IS. Jeg har snakket med folk som står ham nær, og de er i hvert fall svært kritiske til IS. Det er grunn til å tro at dette også gjelder mulla Krekar, sier Gule.

Les også: – Krekars mentorrolle i Oslo en av årsakene til flyttingen

Ikke mentor

Påstander om at Krekar kan fungere som en mentor for medlemmer av Profetens Ummah og andre norske islamister som drar til Syria for å krige, slik PST ifølge VG mener, stiller Gule seg derfor tvilende til.

– Profetens Ummah har falt ned på IS' side, så det er mildt sagt overdrevent å tro at Krekar kan være noen mentor for dem, sier Gule.

– Ut fra det han tidligere har sagt, så tror jeg sjansen for at han vil omfavne IS er minimal, sier Gule.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus