Meny

Giftstoff funnet i matemballasje

Det finnes giftstoffer i visse typer matpapir. Illustrasjonsfoto : NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerrådet er bekymret over at det er funnet en miljøgift i matemballasje, og krever forbud mot giftstoffet.

Funnet av stoffet PFOA (perfluoroktansyre) i matemballasje ble gjort av Forbrukerinspektørene i NRK. 30 forskjellige varianter av matemballasje ble testet. Ti av dem inneholder fluorerte stoffer, fire inneholdt miljøgiften PFOA.

Stoffet er forbudt i klær og andre forbruksvarer, fordi det kan skade forplantningsevnen og være kreftfremkallende, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Når stoffet er så skadelig at det forbys i klær, skal det selvfølgelig også forbys i matemballasje. Dessverre er kjemikalieregelverket altfor svakt og gir forbrukerne for dårlig beskyttelse. Vi etterlyser en sterkere innsats fra norske myndigheter, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet etterlyser en handlingsplan for en giftfri hverdag for å beskytte forbrukerne og spesielt barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i matemballasje og andre forbrukerprodukter.

– Giftstoffer i forbrukerprodukter er et økende problem. Det er på høy tid at norske myndigheter setter hverdagskjemikaliene høyere på dagsorden, sier forbrukerdirektøren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus