Leger nekter å foreta omskjæring av gutter

Ved Ahus sier 13 av 15 leger nei til rituell omskjæring av barn under ett år, viser en intern rapport Dagsavisen har fått tilgang.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ved Ahus sier 13 av 15 leger nei til rituell omskjæring av barn under ett år, viser en intern rapport Dagsavisen har fått tilgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved årsskiftet ble alle offentlige sykehus i Norge pålagt å tilby rituell omskjæring av nyfødte. Men mange leger sier nei til å foreta en slik omskjæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et internt notat i Helse sør-øst som Dagsavisen har fått tilgang til, viser at bare ett sykehus i hele Helse sør-øst kan tilby omskjæring av nyfødte. På Akershus universitetssykehus (Ahus) sier 13 av 15 leger nei.

– Motstanden mot dette kom til syne før loven ble vedtatt. At mange vil reservere seg, burde ikke være uventet, sier avdelingsleder Anja Løvvik ved Urologisk avdeling på Ahus.

Mange leger og helsepersonell uttalte etter at Stortinget vedtok lovendringen i juni i fjor at de ville bruke reservasjonsretten. Helse- og omsorgsdepartementet ba derfor om en statusrapport fra helseforetakene.

Rapporten fra Helse sør-øst viser at ingen av helseforetakene vil utføre rituell omskjæring på nyfødte, men kun gi tilbudet til barn over ett år. Det eneste unntaket er Sørlandet sykehus.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helsedepartementet sier at helseregionene må sørge for å gi et tilbud til familier som vil at barna deres skal omskjæres.

– Jeg har stor forståelse for at dette er en vanskelig sak. Sykehus skal forsøke å ta hensyn til leger som ikke ønsker å utføre inngrepet, men helseregionene har ansvar for å sørge for at det er et tilbud, sier hun.