Meny

– Krekars mentorrolle i Oslo en av årsakene til flyttingen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha vært bekymret for mulla Krekars rolle som mentor for unge islamister i Oslo. Det var en av årsakene til at Krekar skal plasseres i Sør-Trøndelag.

Oslo politidistrikt skriver i sin beslutning om tvangsflytting blant annet at flere kriterier fra PST ble vurdert da Kyrksæterøra ble bestemt som oppholdssted for mullaen.

VG skriver onsdag at ett av aspektene PST er bekymret over, er at Krekar har en rolle som rådgiver og mentor for unge islamister i en radikaliseringsprosess.

Les også: Meling: – Vi kan ikke akseptere Kyrksæterøra

Gikk til Profetens Ummah

Da Krekar bodde på Tøyen i Oslo, besto hans unge tilhengere primært av kurdere, men det forandret seg da det multietniske, islamistiske miljøet på Østlandet vokste fram rundt 2010. Flere av dem PST observerte som besøkende hos Krekar i denne perioden, skal senere ha blitt med i den ekstreme gruppen Profetens Ummah.

Verken PST eller Oslo politidistrikt ønsker å gi en kommentar til vurderingene som ligger bak vedtaket om å flytte Krekar til Sør-Trøndelag.

Les også: Noas: – Forferdelig dårlig idé med Krekar i asylmottak

– Ufattelig dårlig

Professor Mads Andenæs mener Oslopolitiets saksbehandling i forbindelse med Krekar-vedtaket har vært «ufattelig dårlig».

Til NRK sier Andenæs at han tror vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag vil bli opphevet av retten.

– Et slikt vedtak må være vurdert forholdsmessig, altså at man i hvert enkelt tilfelle vurderer om det er nødvendig. Men her har politiet havnet i en tvangssituasjon hvor de har måttet fatte vedtaket og ikke har kunnet gi en begrunnelse, mener Andenæs.

Han sier at årsaken til dette ikke er dårlig arbeid fra politiets side, men at politikerne som har forfattet instruksen har gjort en dårlig jobb.

– Regjeringen skal ikke gripe inn i enkeltsaker, og her hevder de at de ikke har gjort det. De sier at instruksen skal gi en hovedregel, men hovedregelen sier at det skal være bestemt oppholdssted og meldeplikt, og loven sier at det skal vurderes i hvert enkelt tilfelle, mener Andenæs, som mener at det ikke har vært rom for en individuell vurdering slik loven krever nettopp fordi justisminister Anders Anundsen (Frp) har vært så tydelig på at instruksen er myntet på Krekar.

– Statens jurister vil få en forferdelig vanskelig jobb med å forsvare dette. Det er veldig vanskelig å tro at dette blir opprettholdt, sier Andenæs.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus