Meny

– Norge prioriteter NATO foran FN

Jens Stoltenberg, generalsekretær for NATO. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har sagt nei til å delta i 20 FN-ledede operasjoner siden 1990. Drøyt 24.500 norske soldater har deltatt i utenlandske operasjoner, hvorav nesten 75 prosent i NATO-operasjoner.

– Norge driver et sjekkheftediplomati: Vi betaler penger til FN, men sender de militære styrkene til NATO. Dermed blir det opp til de fattigste landene å ta støyten i FN-operasjoner, som blir stadig farligere, sier oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høyskole til Klassekampen.

Les også: Norge stiller med artilleri fra 60-tallet i NATO-styrke

Han er redaktør for tidsskriftserien Militære studier, som i siste utgave har gjennomgått norske utenlandsoperasjoner siden 1990.

Konklusjonen er at Norge – til tross for politiske løfter om å følge opp FN – avslår FN-ledede operasjoner til fordel for NATOs krigføring.

Ifølge avisen er manglende ressurser, kapasitet og personell de viktigste forklaringene når Norge har avslått å bli med på FN-operasjoner.

Disse argumentene ble blant annet brukt da Norge ikke forlenget sitt bidrag til FN i Tsjad i 2010, og da Norge ikke ble med i FN-operasjonen i Sør-Sudan i 2011.

– Det kan virke som et paradoks at politikerne ikke finner ressurser til FN-oppdrag, men at de etter bare noen måneder kunne gå inn for fullt med NATO i Libya, mener Heier.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus