– Norge prioriteter NATO foran FN

Jens Stoltenberg, generalsekretær for NATO. Foto: NTB scanpix
Jens Stoltenberg, generalsekretær for NATO. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har sagt nei til å delta i 20 FN-ledede operasjoner siden 1990. Drøyt 24.500 norske soldater har deltatt i utenlandske operasjoner, hvorav nesten 75 prosent i NATO-operasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge driver et sjekkheftediplomati: Vi betaler penger til FN, men sender de militære styrkene til NATO. Dermed blir det opp til de fattigste landene å ta støyten i FN-operasjoner, som blir stadig farligere, sier oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høyskole til Klassekampen.

Les også: Norge stiller med artilleri fra 60-tallet i NATO-styrke

Han er redaktør for tidsskriftserien Militære studier, som i siste utgave har gjennomgått norske utenlandsoperasjoner siden 1990.

Konklusjonen er at Norge – til tross for politiske løfter om å følge opp FN – avslår FN-ledede operasjoner til fordel for NATOs krigføring.

Ifølge avisen er manglende ressurser, kapasitet og personell de viktigste forklaringene når Norge har avslått å bli med på FN-operasjoner.

Disse argumentene ble blant annet brukt da Norge ikke forlenget sitt bidrag til FN i Tsjad i 2010, og da Norge ikke ble med i FN-operasjonen i Sør-Sudan i 2011.

– Det kan virke som et paradoks at politikerne ikke finner ressurser til FN-oppdrag, men at de etter bare noen måneder kunne gå inn for fullt med NATO i Libya, mener Heier.