Meny

– Islam trenger en helt ny gudsforståelse

ISLAM: Muslimer verden over må bruke mer tid på å fordømme terroister enn karikaturtegnere, mener islamiviteren Naser Khader. Her en gruppe jemenittiske demonstranter som viser motstand mot publiseringen av det nyeste Charlie Hebdo-magasinet. (Foto: AFP PHOTO/Mohammed Huwais / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide å revolusjonere hvordan muslimer forstår Koranen, mener den profilerte, danske Islam-viteren Naser Khader.

Verdensledere som Barack Obama og David Cameron har uttalt at terrorister som hevder de handler i Islams navn, ikke har noe med Islam å gjøre. Tidligere har president Obama hevdet at IS-medlemmer ikke står for noen religion.

En slik avfeiing av meninger er ikke til det bedre for muslimer, mener Naser Khader.

– Verdensledere bruker argumenter som «dette er ikke en del av Islam» for å ta hensyn til verdens muslimer. Jeg syns de gjør muslimer en bjørnetjeneste, sier Khader til ABC Nyheter.

Syria-fødte Khader satt i det danske Folketinget fra 2001 til 2011, og har siden 2012 vært tilknyttet tenketanken i Hudson Institute i Washington DC hvor han skriver om ytringsfrihet og multikulturalisme.

Les også: Avfeier Hussains uttalelser

Valide ytterpunkter

Khader hevder slike ytterpunkter av meninger har sin plass i Islam som religion, og viser til et hovedpunkt i religionsforskning som sier at hva religion er, defineres av de religiøse. Dermed er terroristenes religion en del av Islam, om enn en uønsket del som likevel bør erkjennes, ifølge Khader.

Naser Khader. (Foto: NTB Scanpix)Naser Khader. (Foto: NTB Scanpix)

– Islam trenger en ny gudsforståelse. Islamister har opphøyet Muhammed til en urørlig gud som aldri gjør feil. I tidligere tider hadde Islam en sterk, muntlig kritisk tradisjon, hvor Koranen ble diskutert. I dag har vi ikke det, og vi bør tilbake dit, sier Khader.

Ekstrem rettstradisjon

Ubaydullah Hussains utsagn i kjølvannet av publiseringen av Charlie Hebdo-karikaturene om at sharialovene krever dødsstraff for de som publiserte dem, ble blankt avvist av framtredende norske muslimer i forrige uke.

I Koranen står det ikke eksplisitt at hån mot profeten og Gud skal straffes med døden, i motsetning til Bibelen hvor det i tredje mosebok står eksplisitt at «den som spotter Herrens navn, skal dø».

Tolkningen av Koranen dithen at blant annet karikaturer av profeten medfører dødsstraff, har oppstått som en ekstrem rettstradisjon. Dette kan sammenlignes med ordet jihad som har fått betydningen hellig krig, selv om det ikke opprinnelig betyr nettopp det.

Denne tradisjonen må ifølge Khader endres ved at muslimer selv tar et stort skritt vekk fra dem som holder seg til slikt tankegods. Han trekker fram at den største muslimske demonstrasjonen i Danmark var mot Israel, mens det burde vært mot terroristenes handlinger i Paris.

– De definerende, muslimske meningsbærerne er forpliktet til å starte denne endringen, det er ikke min gamle, pensjonerte mor som først skal ut og engasjere seg, sier Khader.

– I Danmark har mange muslimer brukt mer tid å kritisere meg for å ønske en forandring, enn å kritisere terrorisme. Som om det er jeg som er farlig, sier han.

Les også: Dette er jihad

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus