Meny

Meling: – Vi kan ikke akseptere Kyrksæterøra

Advokat Brynjar Meling (t.v.) sier han vil kreve at mulla Krekar ikke blir bosatt langt unna Oslo når han løslates i helgen. Her fra ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Brynjar Meling varsler rettslige skritt for å hindre at mulla Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Fakta om Kyrksæterøra:

* Tettsted og administrasjonssenter i Hemne kommune, Sør-Trøndelag. Ligger innerst i Hemnefjorden cirka 110 kilometer vest for Trondheim.

* Tettstedet hadde 2.502 innbyggere per 1. januar 2013.

* Handelssenter med atskillig industri, blant annet jern- og metallindustri, trevareindustri og meieri. Fiskeoppdrett og fiskeavlsstasjon. Videregående skole og idrettshall.

* Riksvei 680 går gjennom Kyrksæterøra.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)

Nyheten om at politiet vil tvangsbosette mulla Krekar på Kyrksæterøra, 52 mil unna Oslo, skapte sterke reaksjoner i lokalmiljøet og et ras av spøkefulle kommentarer på sosiale medier tirsdag ettermiddag.

– Å få mulla Krekar hit til Kyrksæterøra er som å få en bøtte isvann i hodet, proklamerer Oddbjørg Bakk, kommunestyremedlem for Fremskrittspartiet (Frp) til VG.

På nettstedet Twitter tikket det inn spøkefulle meldinger om «regjeringens distriktssatsing» og tiltak for bosetting i distriktene» i høyt tempo da nyheten ble kjent.

Les også: Frps leder forstår misnøye med Krekar-løsning

Til retten

Ifølge vedtaket fra Oslo politidistrikt skal mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som er hans egentlige navn, bo på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra. Han må til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grenser, og han pålegges meldeplikt tre ganger i uken.

Krekars advokat Brynjar Meling varsler rettslige skritt.

– Det er åpenbart at Kyrksæterøra er en plassering vi ikke kan godta. Det ligger langt utenfor det som er akseptabel avstand til Oslo, hvor familien hans bor, sier Meling til NTB.

Han sier det ikke er aktuelt for Krekars kone og hans fire barn å flytte ut av Oslo, hvor de jobber og går på skole.

Meling sier han ikke kan akseptere et bosted som er lenger enn seks-sju mil utenfor Oslo for sin klient.

– Stedet må ikke være lenger unna enn at han kan ha daglig kontakt med familien sin i Oslo. Alt annet vil være en krenkelse, sier han.

Instruks

Regjeringen har i lang tid jobbet med hva de skal gjøre med Krekar etter endt soning. Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes tilbake til Irak hvor han risikerer dødsstraff og tortur.

Forrige uke sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) en instruks til Politidirektoratet om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet.

Ifølge instruksen skal utgangspunktet være et oppholdssted utenfor de store byene.

«Det er etter flere kriterier fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted», skriver politiet i sin begrunnelse.

«Det er lagt vekt at Najmuddin Faraj Ahmad representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. Pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted anses nødvendig og ikke uforholdsmessig», står det i vedtaket.

Krekar kan ikke forlate Hemne kommune

Mulla Krekar må til en hver tid befinne seg innenfor Hemne kommunes grenser, ifølge vedtaket fra politiet.

Oslo politidistrikt vedtok tirsdag at mulla Krekar skal tvangsbosettes på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Ifølge vedtaket må Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som er hans egentlige navn, til enhver tid holde seg innenfor kommunegrensene til Hemne kommune.

«Det er etter flere kriterier fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted», skriver politiet i vedtaket.

Krekar pålegges også meldeplikt tre ganger i uken.

«Det er lagt vekt at Najmuddin Faraj Ahmad representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. Pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted anses nødvendig og ikke uforholdsmessig, jf. § 99 første ledd», skriver politiet i sin begrunnelse.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus