Tranby-saken: – Han ville straffe meg

Per Gunnar Asheim ble funnet død i en utbrent bil i Tranby. Kona er tiltalt for drap. Foto: NTB scanpix
Per Gunnar Asheim ble funnet død i en utbrent bil i Tranby. Kona er tiltalt for drap. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uken før Per Gunnar Asheim ble funnet død i en utbrent bil i Tranby, hadde han og kona vært i Fylkesnemnda angående fordeling av de tre yngste barna i forbindelse med skilsmisse. Begge ville ha omsorgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kunne ikke straffe meg økonomisk, så han brukte barna. Han ville straffe meg på grunn av den andre mannen. De skulle plasseres hos hans egen familie, sa den 53 år gamle kvinnen som i Drammen tingrett står tiltalt for overlagt drap på sin mann.

Hun startet mandag sin forklaring om hva som skjedde da hennes mann, Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), ble funnet død i en utbrent bil på Tranby i påsken 2013.

– Jeg ville ha delt omsorg, mens han ville være fosterfar for barna. Siste dagen forandret han alt og ville at de skulle plasseres i fosterhjem hos sin familie, sa hun.

I utgangspunktet er det satt av tre dager til hennes forklaring.

Les også: Tiltalt for overlagt drap i Tranby-saken

– Ikke helt harmonisk

– Vi var sammen i 28 år. Det var ikke helt harmonisk mot slutten. Vi hadde noen episoder som i alle ekteskap, men ikke i den grad, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

53-åringen forklarte med sterk og tydelig stemme at hovedproblemet startet i 2010.

– Da innledet jeg et forhold til en mann. Vi hadde noen episoder i 2000 da vår datter fikk hjerneblødning. To år etter døde vår sønn. Jeg søkte trøst andre steder, mens min mann avanserte i jobben og begynte å drikke, forklarte hun.

Paret traff hverandre i Polen i 1984 og giftet seg to år senere. I løpet av sitt ekteskap fikk de seks barn sammen.

Konstituert tingrettsdommer Norunn Løkken Sundet innledet med å stille tiltalte spørsmål. Etter en snau time tok retten en kort pause fordi tiltalte fikk problemer med å forklare seg og begynte å gråte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tranby-saken: Nektet drap, men innrømmet delvis skyld

Kaffekvern

Etter pausen overtok aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, assistert av politiadvokat Vibeke Martins. Sparre spurte blant annet inngående om en elektrisk kaffekvern som det er funnet spor av beroligende medikamenter i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha blitt bedt om å kjøpe kvernen av sin ektemann, sa hun at hun ofte utnyttet slike situasjoner slik at hun kunne snakke i fred med den nye mannen hun hadde et forhold til.

– Jeg trodde han ville bruke den til å lage kaffe, svarte hun før aktor stilte inngående spørsmål om hvilke kaffevaner familien hadde.

53-åringen fortalte også om en krangel paret hadde hatt utendørs der ektemannen skal ha dyttet henne ned i snøen, sparket henne, skjelt henne ut og truet med å drepe henne.

Politiadvokat Martins konfronterte henne med det første vitneavhøret som ble gjort av tiltalte etter at hun ble pågrepet. Der ble ikke drapstrusselen nevnt.

Forsvarer, advokat Hilde Marie Ims, avbrøt og bemerket at det ikke alltid er samsvar mellom lydopptak og avskrift fra avhør, og Martins la til at drapstrusselen fremkom i en senere forklaring.