Forsvaret avslår russisk samarbeid

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nekter å samarbeide med Russland om å hedre falne russiske krigshelter. Foto: NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nekter å samarbeide med Russland om å hedre falne russiske krigshelter. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge nekter å hjelpe russerne med å heve et nedskutt fly utenfor Finnmark og avslår også en annen samarbeidsinvitt. – Vi er litt oppbragt over det norske svaret, sier den russiske ambassaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ba den russiske ambassaden om hjelp til å få hevet fire omkomne krigshelter fra et flyvrak i havet utenfor Berlevåg.

Nå har norske myndigheter avslått anmodningen.

Samtidig sier man tvert nei til et forslag om å gjennomføre et felles russisk-norsk minnesermoni om Nordflåtens marinesoldater som omkom under 2. verdenskrig.

– Vi har vurdert begge anmodningene, og kommet til at vi ikke kan imøtekomme dem, sier Forsvarsdepartementets pressevakt, seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg, til ABC Nyheter.

Hun viser til urolighetene i Ukraina som årsak til avslagene:

– På bakgrunn av Russland folkerettsstridige annektering av Krim og vedvarende støtte til de stabilisering av Øst-Ukraina har vi fra norsk side suspendert det bilaterale militære samarbeidet med Russland ut 2015. Vi ønsker derfor ikke å planlegge nye aktiviteter som vil innebære bilateralt militært samarbeid, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russerne forbauset

Den russiske ambassaden er på sin side forbauset over å bli møtt med en kald skulder:

– Vi er selvsagt litt oppbragt over svaret fra de norske myndighetene. De som mistet livet under andre verdenskrig bør begraves med verdighet, sier Andrej Kulikov som er ambassadens presseattache.

Han tror derimot at det er økonomiske betraktninger som ligger bak det negative svaret.

– Slik vi forstår det, henger det ikke på noen måte sammen med de tragiske hendelsene i de sør-østlige delene av Ukraina og det russiske synet på Krim, og har hovedsaklig finansielle årsaker - søk og heving av et fly er en kostbar operasjon. Det er også gjennomføringen av en minneseremoni slik det er foreslått fra russisk side, sier Kulikov i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da saken ble omtalt før jul, sa den russiske ambassadøren til Norge at det ville bety mye å få hevet vraket med de fire omkomne krigsheltene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For både Norge og Russland vil det bety mye om man får hentet disse soldatene opp, begravd og æret dem, sa ambassadør Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij da til ABC Nyheter.

Vurdert på politisk nivå?

Det er Forsvarsstaben (FST) som har formulert og sendt det skriftlige svaret til Russlands ambassade. Her heter det:

«Anmodningen har vært forelagt Det Kgl. Norske Utenriksdepartement (UD) og Det Kgl. Norske Forsvarsdepartement (FD) for uttalelse. Etter en nøye vurdering i samarbeid med forannevnte politiske nivå finner FST ikke å kunne imøtekomme anmodningen.»

Pressevakten i FD sier derimot at saken ikke er vurdert på politisk nivå slik Forsvarsstaben skriver, «bare» på embedsnivå i FD.

Marita Isaksen Wangberg påpeker samtidig at det norske samvarbeidet med Russland fortsetter innenfor noen områder så som kystvakt, grensevakt, søk og redning og kontakten mellom Forsvarets operative hovedkvarter og Nordflåten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gjøres for å ivareta alle parters sikkerhet i sjøområdene i nord og å ivareta stabilitet og forutsigbarhet i våre nærområder. Planlagte aktiviteter knyttet til historiske markeringer og veteranspørsmål har også blitt videreført, sier Wangberg.

– Når det gjelder saken om det savnede flyet, har vi tidligere oversendt til russerne den dokumentasjon og informasjon vi har.

– Vi ønsker ikke å gå nærmere inn på vurderingene av de to enkeltsakene, sier hun.