Bhatti løslatt – politiets anke avvist

DEMONSTRASJON: Arfan Bhatti under en demonstrasjon i 2012 mot norsk krigsdeltagelse i Afghanistan. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)
DEMONSTRASJON: Arfan Bhatti under en demonstrasjon i 2012 mot norsk krigsdeltagelse i Afghanistan. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arfan Bhatti er en fri mann. Fredag ble han løslatt fra arresten etter at Borgarting lagmannsrett opprettholdt tingrettens beslutning om at han ikke skulle varetektsfengsles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er nå løslatt fra arresten og hjemme hos familien, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden til VG.

Politiet tar til etterretning at lagmannsretten mener det ikke er unndragelsesfare, heter det i en pressemelding fra Oslo politidistrikt.

Bhatti ble pågrepet da han kom til Norge onsdag og fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Saken gjelder en siktelse for familievold fra 2012. Politiet var redd Bhatti skulle flykte og unndra seg straffeforfølgelse, men fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

Politiet ba om oppsettende virkning, slik at den profilerte islamisten måtte sitte fengslet mens Borgarting lagmannsrett behandlet anken.

Der ble konklusjonen den samme som i tingretten, og Bhatti kunne dermed gå helgen i møte som en fri mann.

Koran-undervisning

37-åringen er siktet for å ha utøvd vold mot kona og sine to barn. Han skal ha slått kona med knyttet neve gjentatte ganger i kroppen og hodet, slik at kona fikk et kutt i hodet som måtte sys, skriver VG. Motivet for voldsutøvelsen skal ha vært at Bhatti ikke var fornøyd med Koran-undervisningen i hjemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bhatti er ilagt besøksforbud og kvinnen og barna bor på hemmelig adresse, ifølge VG.

Siktelsen er fra 2012. Politiet ble ferdig med etterforskningen av saken samme år, men det ble ikke tatt ut noen tiltale. Fredag sendte de saken videre.

– Vi har i dag ferdigstilt etterforskningen i straffesaken mot Bhatti og sendt den til statsadvokaten for påtalemessig vurdering. Utover dette har vi ingen kommentar, sier politiadvokat Trine Dyngeland i Oslo politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til familievoldssaken er Bhatti siktet for legemsbeskadigelse, brudd på besøksforbud og vold mot politiet, opplyste politiadvokat Trine Dyngeland torsdag. Kravet om varetektsfengsling er imidlertid ikke knyttet til disse sakene.

– Skjult agenda

Advokat Elden mener det lå en skjult agenda bak ønsket om å varetektsfengsle hans klient.

– Politiet påberoper seg at han har unndratt seg en siktelse fra 2012 i noen mindre alvorlige forhold, men synes å se bort fra at han har sittet fengslet og hatt utreiseforbud fra Pakistan inntil forrige uke. Dette virker noe absurd, sa Elden til NTB i forkant av torsdagens fengslingsmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kaller tingrettens kjennelse «en klar avgjørelse» som «skjærer gjennom politiets offisielle argumentasjon».

Han viser til at Bhatti har reist hjem til Norge vel vitende om siktelsen. Han påpeker også at Bhatti hadde vært villig til å stille til avhør.

Farlig

Flere eksperter mener Bhatti kan spille en farlig rolle som en samlende figur for ytterliggående islamister i Norge dersom han slippes fri.

Lars Gule, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener politiet ønsker å holde Bhatti borte fra miljøet rundt den ekstreme gruppen Profetens Ummah.

«PST mener han er farlig, utilregnelig og en potensiell terrortrussel», skriver forfatteren Lars Akerhaug i boka «Norsk Jihad».

Bhatti har en kriminell løpebane bak seg, inkludert flere voldsepisoder.

Han er også dømt for å ha medvirket til at det ble skutt mot Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Psykiatere mener han lider av en alvorlig personlighetsforstyrrelse.