Styrtet romfartøy funnet på Mars

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romfartøyet Beagle 2 sendte aldri signaler tilbake til Jorden da den landet på Mars i 2003. Nå er det styrtede fartøyet funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Første juledag 2003 skulle være en festens dag for romfartsorganisasjonen NASA. Romsonden Beagle 2 skulle etter planen lande mykt og kontrollert på overflaten av Mars.

Det endte i stedet med en i overkant hard landing for Beagle 2, som siden 25. desember 2003 har vært savnet og antatt ødelagt.

Nå har forskere ved NASA identifisert små deler av det de med stor sikkerhet antar er fra Beagle 2, ved inngående analyse av bilder fra den røde planets overflate.

– Jeg har studert bildene, og er overbevist om at dette er deler fra Beagle 2, sier Tim Parker, som har vært med på Mars-letingen, til NASAs nettside.

Les også: Vellykket Mars-landing gir store forventninger

Fartøy-delene er funnet innenfor det planlagte landingsområdet, men fordi Beagle 2 var relativt liten til romfartøy å være, var det så vidt delene kunne skimtes på de høyoppløste bildene.

Funnene er til stor glede for dem som var med å observere den mislykkede landingen.

– Skuffelsen over å ikke motta signaler første juledag 2003 ble ødelagt for meg og mange som jobbet med Beagle 2. Ærlig talt hadde jeg gitt opp alt håp om å finne ut hva som skjedde med den, sier Mark Sims ved Universitet i Leicester.