Marsj mot muslimsk innvandring samlet nesten 200

Pegida protestmarsj i Oslo. Pegida demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Max Hermansen (midten) er mannen bak demonstrajonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Pegida protestmarsj i Oslo. Pegida demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Max Hermansen (midten) er mannen bak demonstrajonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med store norske flagg marsjerte rundt 190 mennesker mot islam og muslimsk innvandring i Oslo mandag kveld. Et enda lengre tog med motdemonstranter protesterte mot rasisme noen gater bortenfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer sjelden og lite til orde. Veldig ofte blir vi møtt med at vi er rasister og nazister og like ille ting, sier Max Hermansen.

Han sto bak den første Pegida-marsjen i Norge, inspirert av bevegelsen som de siste månedene har markert seg i Dresden og andre tyske byer. Pegida står for Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten. Hermansens plan er å gjennomføre en slik marsj i Oslo hver mandag framover for å bli hørt.

Jan Peder Egenæs i Amnesty Norge har ingen forståelse for Hermansens påstand om at de ikke får komme til orde i debatten.

– For det første er det viktig at ytringsfriheten også gjelder for dem. For det andre syns jeg at jeg hører deres ytringer hele tiden, sier han, mens han med fakkel i hånden gikk med det såkalte solidaritetstoget fra Youngstorget til Stortinget.

Han mener man må hegne om ytringsfriheten, men uten å bidra til skarpere fronter mennesker imellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Politiet forberedt på islam-demonstrasjoner i Oslo

– Likere enn dere tror

Omkring 500 personer deltok i toget som opprinnelig var en motdemonstrasjon mot Pegida, men etter terrorangrepet i forrige uke omfattet arrangementet også paroler for ytringsfrihet og mot terrorisme.

– Jeg har ett budskap til Pegida: Dere sier at dere er motstanderen til jihadistene, men dere er likere enn dere tror. Dere mener begge at det foregår en sivilisasjonskrig, Vesten mot muslimene. Dere slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes, før han omtalte dem som «hverandres nyttige idioter».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig med marsjene i Oslo var Pegida-tilhengerne igjen ute i gatene i Dresden. Omkring 25.000 deltok i mandagens marsj, men samtidig samlet motdemonstrasjoner rundt 100.000 mennesker i flere tyske byer. Tirsdag skal også statsminister Angela Merkel delta på et arrangement mot Pegida.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Titalls tusen protesterer mot Pegida i Tyskland

Flere byer?

Blant dem som er med på å hente Pegida til Norge, er Ronny Alte, tidligere leder av den ytterliggående og innvandringskritiske gruppa Norwegian Defence League (NDL). Han er nå utmeldt av NDL, men sier han er en del av «Pegida Skandinavia».

– Vi håper å få dette ut til alle større byer i Norge, sier han.

Han sier deltakelsen er minst ti ganger større enn det NDL klarte å samle i hans tid.

Deltakerne spente over alle aldersgrupper, fra unge mennesker som delvis dekket ansiktet til med skjerf, middelaldrende menn og kvinner og eldre.

En håndfull antirasistiske demonstranter fikk stå noen meter vekk fra Pegida-tilhengerne. Politiet var tydelig til stede, mange bærende på hjelmer i tilfelle det skulle bli uro. Men det eneste tilløpet til dramatikk var da TV 2s norsk-pakistanske journalist Kadafi Zaman spurte en mann hvorfor han hadde møtt opp:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg viser min avsky mot sånne muslim-jævler som deg. Sånn innvandrer-drit som deg, sa den oppmøtte mannen direkte på TV 2.

Les også: Kadafi Zaman kalt «muslim-jævel» på direkten

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Muslimene er fanatiske

Tidligere stortingspolitiker for Høyre og statssekretær Ingvald Godal var blant dem som deltok i Pegida-marsjen.

– Muslimene er spesielle og veldig fanatiske. Dette er farlig, og det må vi ta på alvor og ikke bare feie unna, sier han til NTB. Han medgir at det kan være «alle slags typer» som deltar i en slik demonstrasjon, også folk han ikke deler mening med.

Han mener ikke bare dagens Høyre, men også Frp, er altfor bleike i innvandringspolitikken.

Mange problemer

Demonstrasjonens frontfigur Max Hermansen viser til kjønnslemlestelse og overfallsvoldtekter, at muslimske gutter ikke fullfører videregående skole og at muslimer i mindre grad deltar i arbeidslivet som noen av problemene med islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om det kan være andre årsaker enn religionen islam, som kulturelle tradisjoner og rasisme, som kan være årsak til noen av problemene han påpeker, svarer han:

– Jeg vil ikke prøve å svare på det en gang. Jeg vil peke på at det er store problemer med muslimsk innvandring, og vi må ikke bare feie det under teppet, sier han.

Marsjen skulle egentlig vært fire kilometer lang, men ble i praksis en runde rundt rådhuset.