Meny

Ekstremværet Nina er over

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Nina som lørdag har herjet over store deler av Sør-Norge, anses nå for over, melder Meteorologisk institutt.

Etter å ha feid inn over Vestlandet med orkans styrke lørdag ettermiddag og kveld, har vinden minket så mye i hele landet at Meteorologisk institutt i 1.30-tiden natt til søndag fastslo at ekstremværet er over for denne gang.

Flere steder på Østlandet, Sørlandet og særlig Vestlandet meldtes det fortsatt om opp mot full storm, men vinden var da avtakende, og var ventet å minke videre utover natten. 

Selv om uværet ikke lenger regnes som ekstremt, var det fortsatt ikke helt vindstille i verken Rogaland, Hordaland eller Sogn og Fjordane natt til søndag, med nordvestlig liten og til dels full storm i alle fylkene.

Men over alt meldes det nå at vinden er i ferd med å avta. I vestlandsfylkene vil vinden minke til sterk kuling utover natten. Søndag kveld er det bare frisk bris igjen av ekstremværet Nina.

Ikke meldt om skadde

Ekstremværet, som har fått navnet Nina, herjet Vestlandet store deler av lørdagen. Lørdag kveld traff det også Østlandet.

– «Nina» er på full fart innover Østfold. Så langt er ingen personer skadd. Vær dyktig på å sikre løse gjenstander for å unngå at noen blir skadd. Vær varsom og hensynsfull i din ferdsel, skrev Østfold politidistrikt på Twitter like før klokka 21.00 lørdag.

– Vi oppfordrer folk til å holde seg innendørs på grunn av sterk vind, skrev operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt på sin profil.

Oppryddingsarbeidet er i gang i Hordaland og Rogaland. Vest-Agder kan ikke senke skuldrene helt ennå, mens Telemark, Buskerud, Vestfold og Østfold får føle Ninas vrede lørdag kveld og natt til søndag.

– Det blåser ganske kraftig i Telemark, Agder, Buskerud og Østfold. Det er sterk storm i kastene og det vil holde seg oppe utover kvelden og natta, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB lørdag kveld.

Et trafikkbilde fra Sandefjord lørdag, det var flere typer fremkomstmidler i og over gatelegemet, høyvannet var påtrengende. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixEt trafikkbilde fra Sandefjord lørdag, det var flere typer fremkomstmidler i og over gatelegemet, høyvannet var påtrengende. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Opprettholdt

I oppdateringen fra Meteorologisk institutt klokka 19.00 ble det meldt om at ekstremværet fortsatt var i fase C, men vindstyrken var da på vei ned. 

– Foreløpig er ekstremvarselet opprettholdt som før, men i løpet av natta er det nok over. Vindstyrken er på vei ned og vi er nok trolig inne i fase D i morgen tidlig. Det vil trolig ta en del lengre tid for fylkene på Østlandet, sa Wahl til NTB.

Hun opplyste at det også nesten har vært orkan i kastene på Østlandet lørdag.

– På Strømtangen har vi nesten målt orkans styrke. Det blir veldig sjelden middelvind i orkans styrke på Østlandet, men det er kastene som rammer hardest, slo Wahl fast.

Orkan styrke

Gjennom ettermiddagen og kvelden har det vært veldig skumle tilstander langs kysten. Stengte broer og tunneler, stans i fly-, ferje-, tog- og biltrafikk har vært status i Hordaland, Rogaland og Vest-Agder fra tidlig ettermiddag til sent kveld.

I løpet av to tøffe timer lørdag ettermiddag meldte Meteorologisk institutt om jevn orkan vindstyrke på flere målepunkt i de tre fylkene. Orkan er vindstyrke over 32,6 meter per sekund.

Vindstyrken var oppe i 45,6 meter per sekund på Eigerøya i Rogaland på det meste. Til tross for målingene var det aldri aktuelt å kategorisere været som orkan.

– Nina er fortsatt en storm. At noen kyststasjoner har orkan holder ikke, det må blåse orkan rundt senteret av lavtrykket i så fall, understreker Meteorologisk institutt på Twitter.

Sivilforsvaret måtte ut

Blant de hardest rammede stedene lørdag var Bergen by. Politi og brannvesenet i Norges nest største by kom med gjentatte kraftige oppfordringer om å holde seg innendørs. På et tidspunkt ble arbeidsmengden så stor at Sivilforsvaret i Hordaland måtte kalles ut.

– Sivilforsvaret har tatt 13 oppdrag hittil i dag; rydding av trær, sperring/sikring av bygg og veier, trafikkdirigering og sambandsstøtte, skriver Sivilforsvaret på Twitter lørdag kveld.

Det blir også meldt om skader flere steder langs kysten. Av veldige skader blåste ekstremværet ned spiret på Rosenkrantztårnet i Bergen, ett av byens arkitektoniske hovedverk. Tårnet stammer tilbake til 1270 og er bygd om på 1500-tallet. Lørdag ettermiddag hadde spiret knekt rett av og lå liggende over muren ved Bergenhus festning.

Trafikktrøbbel

Ekstremværet har også lammet trafikken, både på land og på sjøen. Bergen lufthavn Flesland ble åpnet like før klokka 21.30 etter å ha vært stengt siden før 13.

Bergensbanen er også åpen, men har fortsatt små problemer på noen strekninger lørdag kveld. Sørover har Sørlandsbanen stengt både mellom Stavanger og Egersund og Bø og Lunde i Vest-Agder.

Ekstremværet har utover lørdagen også rammet togstrekninger på Østlandet. Sent lørdag er Østfoldbanen fra Kornsjø til Sverige stengt, mens Bratsbergbanen er stengt mellom Larvik og Skien.

– Vi følger utviklingen hele tiden og når vi kommer over en terskel så stopper vi trafikken. Utover kvelden og natta kan vi ikke gi noen garantier, sier pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket, som har ekstra beredskap, til NTB lørdag kveld.

Strømløse

Strømmen har også vært borte i lang tid flere steder lørdag. NVE melder klokka 22 at 150.000 mennesker fortsatt er strømløse.

– Mange opplever at strømforsyningen kommer og går. Den sterke vinden bidrar til at strømførende linjer slås mot hverandre. Det medfører at antallet kunder uten strøm endres fra minutt til minutt, sa kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE.

Spesielt Hordaland, med 35.000 strømløse kunder, og Agder, med cirka 15.000 strømløse kunder, er berørt sent lørdag kveld. Det blir derimot meldt om økende antall strømbrudd på Østlandet, med strømutfall i Telemark og Vestfold så langt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus