Meny

– 168.000 personer rammet av strømstans

Ekstremværet Nina, her i Øygarden i Hordaland, gjør at flere tusen husstander er rammet av strømbrudd lørdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

73.200 kunder har rapportert om strømbrudd lørdag som følge av ekstremværet Ninas herjinger. Det tilsvarer 168.000 personer, opplyser NVE.

Noen steder har strømbruddene vært korte, mens strømmen flere steder i landet fortsatt er helt borte, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det eksakte innrapporterte tallet fram til klokka 18.00 var 73.200 kunder, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE.

Antall personer berørt er kunder ganger 2,3.

– Det vil si at i overkant av 168.000 personer har så langt vært berørt av kortere eller lengre strømstans i forbindelse med Nina.

Les også: Sivilforsvaret rykker ut for å hjelpe

Tre fylker hardest rammet

Hordaland, Rogaland og Vest-Agder er de tre fylkene som er spesielt berørt.

Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) opplyser at over 22.000 kunder var strømløse klokka 18.00.

– BKK retter feil kontinuerlig, men arbeidsforholdene er krevende, og feilsøking og feilretting kan ta tid, skriver kraftselskapet på sine nettsider.

På Haugalandet i Rogaland omtrent 10.000 husstander uten strøm, ifølge NRK.

– Omtrent 10.000 kunder er uten strøm i hele distriktet, opplyser Gunn Margareth Lassesen i Haugaland Kraft til NRK.

Les også: Orkan i kastene

20.000 kunder i sør

Lyse, som leverer kraft til kommuner i Sør-Rogaland, melder også om store problemer og strømbrudd i uværet. Verst er det på Rennesøy, sier Lyse til Stavanger Aftenblad.

Lenger sør i Vest-Agder er over 20.000 kunder uten strøm, opplyser Agder Energi til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Også lenger nord, i Nord-Trøndelag, har 500 husstander blitt strømløse som følge av uværet, melder NRK. Det er også ventet at Telemark vil bli rammet, ifølge NVE.

Les også: Politiet: – Hold dere inne

Advarer mot strømlinjer

– Mange opplever at strømforsyningen kommer og går. Den sterke vinden bidrar til at strømførende linjer slås mot hverandre. Det medfører at antallet kunder uten strøm endres fra minutt til minutt, sier Kjetil Hillestad i NVE lørdag kveld.

Trefall og løse gjenstander på kraftlinjer har vært en stor utfordring. NVE opplyser at berørte kraftselskap har etablert kriseledelse for å få oversikt over situasjonen.

– Det advares mot å nærme seg strømlinjer som ligger på bakken. Det er viktig å varsle lokalt e-verk om slike observasjoner, slår Hillestad fast.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus