Meny

Ninas vindkast er oppe i orkan styrke

Ekstremværet Nina har truffet kysten med stor styrke. Her er uværet på vei inn fra Nordsjøen til Øygarden lørdag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt har målt vindkast med styrke så høyt som 45,6 meter per sekund i ettermiddag.

Den største styrken ble målt ved Eigerøya utenfor Egersund i Rogaland mellom 15.00 og 16.00 lørdag, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Mellom klokka 16 og 17 ble det målt 44,3 meter per sekunds vindstyrke i kastene på Fedje i Hordaland. På Utsira fyr i Rogaland har det vært vindkast over 40 meter per sekund flere ganger de siste timene.

Ikke orkan – ennå

Mellom 15 og 16 var tre av målestasjonene til Meteorologisk institutt i gjennomsnitt oppe i orkan styrke. Orkan styrke er vindstyrke over 32,6 meter per sekund. Målepunktet på Eigerøya var øverst på listen med 37,6 meter per sekund.

Mellom 16 og 17 var Fedje på toppen av lista med 33,7 meter per sekund i gjennomsnitt. Et annet målepunkt i Hordaland, på Slåtterøy fyr, har målt orkan de fire siste timene.

Selv om styrken nå er enorm vil ikke meteorologene omtale ekstremværet Nina som en orkan – ennå.

– Nina er fortsatt en storm. At noen kyststasjoner har orkan holder ikke, det må blåse orkan rundt senteret av lavtrykket i så fall, skrev meteorologene på Twitter klokka 16.40.

Les også: Nina herjer i vest – politiet ber folk holde seg inne

Titusenvis uten strøm

Mange tusen husstander langs kysten er strømløse som følge av ekstremværet Ninas herjinger lørdag.

I Vest-Agder er over 17.000 kunder uten strøm, opplyser Agder Energi til Fædrelandsvennen.

På Haugalandet i Rogaland er også mange tusener strømløse, ifølge NRK i Rogaland.

– Omtrent 10.000 kunder er uten strøm i hele distriktet, opplyser Gunn Margareth Lassesen i Haugaland Kraft til NRK.

Lyse, som leverer kraft til kommuner i Sør-Rogaland, melder også om store problemer og strømbrudd i uværet. Verst er det på Rennesøy, sier Lyse til Stavanger Aftenblad.

Også i Hordaland har ekstremværet Nina lammet strømnettet. Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) skriver på sine nettsider at 20.000 kunder hadde strømbrudd som følge av stormen.

Også lenger nord, i Nord-Trøndelag, har 500 husstander blitt strømløse som følge av uværet, melder NRK.

Kommer også til Østlandet

Også Østfold, Buskerud og Vestfold rammes av ekstremværet Nina.

– Den kraftige vinden vil også nå Østfold, Buskerud og Vestfold, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Yr.no.

Av disse fylkene er det ventet at vinden blir kraftigst i Østfold.

Det har vært mest oppmerksomhet rundt at ekstremværet Nina innebærer kraftig vind. Men det har også ført til at vannstanden har blitt mye høyere enn ventet. Lørdag klokka 14 var vannstanden 90 til 110 centimeter over det som var oppgitt i tidevannstabellen.

Severdighet i Bergen rammet

Spiret på Rosenkrantztårnet i Bergen, et av byens arkitektoniske hovedverk, har blitt tatt av ekstremværet Nina.

– Nå ser jeg rett bort på Rosenkrantztårnet, og nå mangler det spiret. Det brakk og falt i bakken i retning sentrum, sier Tove Bjørnestad til NRK.

De aller eldste delene av Rosenkrantztårnet går helt tilbake til kong Magnus Lagabøtes tid. På den tiden var bygningen en mindre festning, datert til 1270.

På 1500-tallet ble tårnet bygd om. I dag er det en viktig del av borgsystemet på Bergenhus festning. Tårnet blir regnet for å være blant de viktigste renessansemonumentene i Norge.

På bilder fra Bergen ligger nå spiret på Rosenkrantztårnet bøyd og brukket over muren på Bergenhus festning. Ifølge vitner som NRK har snakket med brakk spiret rett av. 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus