Meny

Demonstrasjon mot terrorisme i Oslo

TYNT OPPMØTE: Markering utenfor Stortinget lørdag i forbindelse med terrorangrepet i Paris onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tett snøvær og under slagordet «Jeg er Charlie og vil ikke bli brakt til taushet» møtte rundt 50 personer opp foran Stortinget lørdag formiddag for å demonstrere mot religiøst begrunnet terrorisme.

Blant appellantene var islamforsker Lars Gule som pekte på viktigheten av å forsvare ytringsfriheten.

– Ytringsfriheten er kostbar, og den aksepteres ikke av diktaturer, totalitære ideologier og religiøse fanatikere, sa Gule, som mener det ikke er riktig å kalle Muhammed-karikaturene en krenkelse av muslimer.

– Vi bør reservere ordet «krenkelse» for noe mer enn sårede følelser. Det bør forbeholdes til når våre menneskerettigheter er under angrep, sier han.

Mot blasfemilovene

Komiker Shabana Rehman trakk fram blasfemilovene som en av de største truslene mot menneskerettighetene.

– Svaret er ikke å ta avstand fra angrepet. Det tar jeg for gitt. Det vi må gjøre er å stå sammen om å fjerne blasfemilovene som fungerer som en «licence to kill», sa Rehman.

– Hvis ordet skal være fritt, må vi starte jakten på ordene som hjernevasker ungdommene våre. Vi må finne ordene som brukes til å radikalisere, for disse må vi svare på, fortsatte hun.

Også Halmat Goran, Jamal Mohsin, Anita Frans og Sarvar Karder holdt appeller foran Stortinget lørdag formiddag. Faten Mahdi Al-Husseini, en av initiativtakerne bak anti-IS-demonstrasjonen, sto også på talerlisten, men ble forhindret fra å komme.

Flere demonstrasjoner

Flere demonstrasjoner er varslet for å markere avstand fra terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Senere lørdag skal Fremskrittspartiets Ungdom holde opp penner utenfor den franske ambassaden i Oslo.

Søndag holder de norske presseorganisasjonene en markering i samarbeid med Den Franske Ambassade i Norge, på Universitetsplassen klokka 13. Der vil det bli satt opp en tegnevegg der alle som ønsker det, kan tegne fritt. Her blir det appeller ved blant andre generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund og Oslo-ordfører Fabian Stang. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus