Meny

AirAsia-flyets haleparti brakt til overflaten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dykkere brakte lørdag halepartiet til det styrtede AirAsia-flyet til overflaten, men tilsynelatende uten de svarte boksene, ifølge indonesiske myndigheter.

De svarte boksene inneholder taleregistrator og ferdsskriver som kan være avgjørende for å finne ut hva som skjedde da flyet styrtet i sjøen med 162 personer om bord den 28. desember. Alle om bord omkom.

Halepartiet ble funnet på havbunnen i Javasjøen utenfor Borneo, rundt tre mil fra flyets sist kjente posisjon. Lørdag ble den ti meter lange metalldelen løftet opp på en slepebåt ved hjelp av store ballonger og en kran. Det var imidlertid ingen tegn til de svarte boksene.

– Vi kan bekrefte at de svarte boksene ikke er i halen, sa leder i det nasjonale søke- og redningsbyrået S.B. Supriyadi til journalister lørdag.

Les også: Halen til AirAsia-flyet funnet

Dykker etter boksene

Supriyadi sier imidlertid at boksene fortsatt sender ut signaler, og at de antas å være begravd på havbunnen i nærheten av stedet der halen ble funnet på rundt 30 meters dyp. Dykkere vil fortsette søket etter boksene, opplyste han.

– Utfordringen er at disse lydene er veldig svake. Dersom et skip seiler forbi, vil lyden bli overdøvet. Derfor trenger vi rolig farvann, sier Supriyadi.

Søndag vil motorene på skipene som deltar i søket på bli slått av i håp om at det vil hjelpe på å finne boksene.

Les også: Finner ikke den svarte boksen, tross signaler

Leter etter lik

Lørdag fortsatte både indonesiske og utenlandske marineskap å lete etter andre vrakdeler fra flyet og lik. Så langt har bare 48 lik blitt funnet, ifølge indonesiske myndigheter.

Sterk vind og høye bølger skapt hindringer for letearbeidet som nå har pågått i rundt to uker.

Letemannskapene lyktes heller ikke lørdag med å finne kabindelen av flyet, hvor passasjerer opphold seg.

– Vi har til hensikt å finne andre deler av flyet ettersom vi er trygge på at likene av ofrene fortsatt er det, sier militærsjef i Indonesia, Moeldoko, til journalister.

Mistet kontakten

Airbus A320-flyet ble meldt savnet etter å ha mistet kontakt med luftfartskontrollen da det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore.

155 av de 162 personene om bord var indonesiere. I tillegg var det tre sørkoreanere, en singaporer, en malaysier, en brite og en franskmann.

Indonesias meteorologiske institutt har sagt at dårlig vær og ising i motoren kan ha vært sannsynlig årsak til ulykken. Teorien rundt isingen er imidlertid avvist av flere flyeksperter andre steder i verden.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus