Meny

Nina herjer i vest – politiet ber folk holde seg inne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet advarer mot takplater og andre gjenstander som flyr gjennom lufta som følge av ekstremværet Nina.

Stormen på Vestlandet har ført til at mange tak har blitt tatt av vinden. På Haugland videregående skole i Haugesund ble deler av taket skrelt av i vinden. På Karmøy rev vinden ned deler av taket på en fotballstadion.

Les også: Ninas vindkast målt til orkan styrke

– Takplater går som prosjektil gjennom lufta, opplyser Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Karmøynytt.

På kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes blåste flere plater av taket ved den ene inngangene. Et stort område ble sperret av, skriver Stavanger Aftenblad.

Rogaland politidistrikt melder også at et tak har blåst av på Kvål i Sandnes, og på Hinna har veggplater løsnet fra en bedriftsbygning.

I Stavanger ble Misjonsveien sperret av på grunn av fare for liv og helse som følge av at takplater blåste fra tak.

Ber folk holde seg inne

I det foreløpig siste varselet om ekstreme værforhold som Meteorologisk institutt sendte ut ved 14-tiden lørdag, kan det se ut til det er folk i Hordaland og Sogn og Fjordane som får merke ekstremværet Nina på sitt aller voldsomste.

Også Telemark, Østfold, Vestfold, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland får kjenne på kreftene til Nina.

Meteorologene antar at det verste vil treffe ved 15-tiden, og sier at folk da bør holde seg innendørs.

– Det er stor fare for at løse gjenstander kan treffe folk, så det er best å holde seg inne. Det er ingen grunn til å gå ut på det verste, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen til Yr.no.

Stanser biler, båter og fly

Uværet stanset lørdag ettermiddag all flytrafikk ved Bergen lufthavn.

– Det er full stopp, sier kommunikasjonsansvarlig ved Cathrine Framholt til NTB.

– Vi følger med på værutviklingen, men det er meldt kraftig vind helt opp til 36 meter i sekundet fram til klokken 18 i ettermiddag, sier Framholt.

NSB melder at Jærbanen er stengt på grunn av uværet. Togene som var i gang ved 14.45-tiden kjører til endestasjonen, mens det vil bli satt opp buss for tog så langt det lar seg gjøre etter det. Flere fergeavganger er innstilt, og flere fjelloverganger er stengt for trafikk.

Vinden har også revet løs både takplater og trær og sendt løse gjenstander gjennom luften. Politi og forsikringsselskap ber folk om å sikre eiendeler utendørs.

Politiet i Haugaland og Sunnhordland ber om at folk ikke oppsøker sjøen for å se bølgene derfra. Flere steder meldes det om uvanlig høy vannstand.

Båteiere rådes til å dobbeltsjekke fortøyningene, mens de som har båtene sin på land, oppfordres til å undersøke om båtene står stabilt i krybben.

Full storm

Mens det i Rogaland ventes økning til vestlig full storm på utsatte steder lørdag ettermiddag, og sterk storm nord i fylket, blir vinden enda kraftigere i nabofylket i nord. I Hordaland varsler meteorologene om økning til vestlig sterk storm og til dels orkan på utsatte steder. Vinden er på sitt sterkeste sent på ettermiddagen, før den ventes å avta utover kvelden. Ifølge Meteorologisk institutt kan dette bli den sterkeste vinden i Hordaland siden 23. januar 1994. I Møre og Romsdal kommer vinden trolig ikke over sterk kuling og ekstremværet kanselleres for dette fylket.

Ekstremvær kanselleres

I Sogn og Fjordane tyder de siste prognosene på at den ekstreme vinden vil passere sør for Fjordane. Det er fortsatt mulighet for sterk vind i de ytre delene, men det er kun i sørligste del det fortsatt er muligheter for ekstrem vind på ettermiddagen.

Det ventes vest til nordvest full storm, i Sogn og ytre del av Sunnfjord. Først sent lørdag kveld og natt til søndag ventes Nina å løye noe.

I Aust-Agder meldes det om vestlig full storm i fjellet, med vindkast på 30 meter i sekundet i lavlandet. Samme vindstyrke ventes i lavlandet i Vest-Agder, med vestlig full storm på kysten vest for Lindesnes.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus