Meny

Coop betaler for undersøkelse om Ica-kjøpet

OPPKJØP: Konkurransetilsynet skal komme med en avgjørelse om Coops ønske om å kjøpe opp ICA 15. mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Coop betaler deler av regningen for Konkurransetilsynets undersøkelser om det planlagte oppkjøpet av ICA. Jussprofessor mener det kan være i strid med prinsipper om likhet for loven.

Over 1.000 norske Coop- og Ica-kunder ble før jul stilt 17 spørsmål som berørte det planlagte oppkjøpet i dagligvarehandelen. Selv om det er Konkurransetilsynet som står bak undersøkelsen, betaler Coop Norge 1,3 millioner kroner av den samlede regningen for undersøkelsen, skriver Dagens Næringsliv.

– Denne typen spørreundersøkelser er ikke uvanlig, men det pleier å være en del av Konkurransetilsynets egne saksutredninger. Det kan fremstå som om Coop her betaler seg litt ut av køen. En slik praksis kan være i grunnleggende strid med prinsipper om likhet for loven og rettssikkerhetsprinsipp, og fremgangsmåten er noe man bør tenke grundig gjennom, sier jussprofessor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo, som har ledet Dagligvarelovutvalget.

Han mener en slik praksis også kan påvirke hvordan fremtidige parter forholder seg til Konkurransetilsynet.

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener Tilsynet beveger seg inn i en gråsone.

Hos Konkurransetilsynet sier direktør Christine Meyer at dette er første gang man ber en av partene betale for Tilsynets egne undersøkelser, men at dette er en praksis som trolig vil bli mer brukt framover.

Konkurransetilsynet har varslet at avgjørelsen om oppkjøpet vil være klar innen 15. mai.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus