Datatilsynet bøtelegger staten for infoslurv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens håndtering av sensitiv informasjon om nordmenn er så slurvete at Datatilsynet vil gi Justisdepartementet 250.000 kroner i bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datatilsynet mener Justis- og beredskapsdepartementet har brutt personopplysningsloven på flere punkter, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi var ikke fornøyd med det vi fant i et tilsyn hos departementet. Det mangler sikkerhetsnettet, at virksomheten jobber strukturert for å sikre at personopplysningsloven følges. Det er en alvorlig mangel, sier avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til avisen.

Departementet behandler til dels svært sensitive personopplysninger i saker som gjelder soningsoverføring, benådning, testamentendringer og fri rettshjelp for utlendinger.

«Det er alvorlig at en offentlig virksomhet ikke følger de lover og regler som er pålagt dem», skriver tilsynet i varselet om vedtak.

– Gebyret som er varslet, er betydelig, blant de største vi har gitt til det offentlige, sier Veum.

Han sier konsekvensen av manglende etterlevelse av loven er at uvedkommende får tilgang til opplysninger de ikke skal ha, og at opplysningene kommer på avveie.

Nylig fikk tre mindre kommuner og Hovedredningssentralen varsel om overtredelsesgebyrer på mellom 150.000 og 250.000 kroner.