Vestlandet forbereder seg på orkan

Vind opp mot orkans styrke er ventet på kysten av Vestlandet i helgen. Både politi og forsikringsselskaper ber folk være føre var.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Vind opp mot orkans styrke er ventet på kysten av Vestlandet i helgen. Både politi og forsikringsselskaper ber folk være føre var. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi og forsikringsselskaper ber folk være føre var før ekstremværet Nina slår til i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlandet forbereder seg på uværet som er ventet å slå til lørdag. Ekstremværet har fått navnet Nina og er ventet å ramme hardest i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

I Hordaland ventes det vestlig liten storm, med full storm utsatte steder – hvor det vil oppleves sterkest i nordlige deler av fylket. I Rogaland meldes det om vestlig sterk kuling, mens vinden kan komme opp i full storm ytterst på kysten.

I Hordaland ventes det også stor snøskredfare – faregrad 4 – i Rogaland og sørlige Hordaland. på grunn av mye nysnø og kraftig vind.

Storm og orkan

I Sogn og Fjordane ventes det vestlig full storm, sterk storm på utsatte steder. Ved Stad kan det komme opp i orkan. Også på Sunnmøre ventes det muligheter for vestlig liten storm. I Romsdal og på Nordmøre ventes ikke vinden å overstige sterk kuling inn over land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag varsler også Meteorologisk institutt om kraftige vindkast i Trøndelag og Nordland lørdag. Også Østlandet vil merke uværet, om enn ikke i samme grad som Sørlandet og Vestlandet.

– Ta forholdsregler

– Selv om meteorologene fremdeles er litt usikre på hvor voldsomt uværet vil bli og akkurat hvor det vil ramme verst, tar vi ingen sjanser og går ut og ber folk ta forholdsregler, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If.

Erfaringene fra tidligere hendelser viser at det lønner seg å være føre var. Derfor ber han folk følge godt med på værvarslene og gjøre forberedelser som å sikre eiendeler utendørs og sjekke at hustaket er helt og vil tåle store nedbørsmengder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løse juletrær som er satt utenfor huset bør tjores fast eller legges inn i garasje eller uthus. Det samme gjelder utemøbler.

Å sjekke at takrenner, rister og avløp ikke er tette eller fulle av løv, er også viktig for å hindre skader ved mye nedbør og høy vannstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedbemanner installasjoner

Den varslede stormen fører også til at Statoil nedbemanner åtte installasjoner i Nordsjøen. De berørte plattformene er Statfjord B og C, Troll B, Kvitebjørn, Snorre B, Veslefrikk/Huldra og Heimdal, melder Offshore.no.

– Årsaken er begrensninger på livbåter grunnet varslet bølgehøyde, sier pressekontakt Ørjan Heradstveit i Statoil.

Etter det Offshore.no forstår, skal det dreie seg om et par hundre ansatte.

Telenor øker også sin beredskap før uværet slår inn for fullt. Selskapet har iverksatt flere tiltak for å redusere konsekvenser av eventuelle utfall og feil som kan oppstå i forbindelse ekstremværet. Ekstra personell er kalt inn og beredskapsutstyr klargjort, melder selskapet i en pressemelding.

– Sjekk båten

Selv om båteiere flest har satt båten på land, har mange fortsatt båtene liggende ute hele året. Båteiere i risikoutsatte områder bør derfor ta en tur ned til båten og dobbeltsjekke fortøyningene. Båteiere som har båten på land, bør sjekke at den står stabilt i krybben.

Også politiet går ut med råd og tips i forkant av uværet. Sunnmøre politidistrikt og Rogaland politidistrikt varsler at de vil ha ekstra beredskap i helgen på grunn av det varslede uværet.