Meny

Gisseltakerne og fire gisler drept i koordinerte aksjoner i Frankrike

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kouachi-brødrene, en annen gisseltaker og fire gisler ble drept da politiet gikk til koordinerte aksjoner i de to gisselsituasjonene i Frankrike.

Etter de to politiaksjonene fredag kan terrordramaet som har holdt Frankrike i høyspenn siden onsdag, være over.

Så langt er det bekreftet at fem mennesker ble drept i aksjonen i kosherbutikken øst i Paris. Fire andre skal være kritisk såret. Blant de drepte var gisseltakeren, og det var trolig fire gisler som også ble drept, melder nyhetsbyrået AFP.

Hvis antallet døde gisler stemmer, betyr det at 17 mennesker er drept under terrorhandlinger i Frankrike denne uka.

Tolv mennesker ble skutt og drept under terrorangrepet mot stairemagasinet Charlie Hebdo onsdag. En politikvinne ble drept torsdag.

Les også: Solberg og Brende reiser til Paris

To aksjoner

Politiet stormet i 17-tiden fredag ettermiddag både kosherbutikken i Paris der minst en gjerningsperson hadde tatt gisler, og trykkeriet i Dammartin-en-Goële der Kouachi-brødrene hadde forskanset seg.

Ved trykkeriet ble både Said (34) og Chérif (32) Kouachi drept da de kom ut av bygningen og åpnet ild mot politiet. Vitner på stedet fortalte at røyk steg opp fra bygningen, at de hørte flere eksplosjoner og skuddsalver fra automatvåpen.

De to brødrene drepte tolv i anslaget mot satirebladet Charlie Hebdo onsdag. De skal tilhøre samme jihadistgruppe som Amedy Coulibaly (32) og Hayat Boumeddiene (26), som var etterlyst for drapet på en politikvinne torsdag.

Les også: – Terroren kan styrke fransk høyrefløy

En muligens på frifot

Coulibaly ble drept da politiet stormet kosherbutikken der han hadde tatt gisler. Til sammen ble fem mennesker drept i aksjonen, men det er ikke klart om Boumeddiene var blant de drepte.

Ifølge CNNs kilder i politiet kom hun seg unna da gislene rømte fra butikken under aksjonen. Hun kan derfor fortsatt være på frifot, men det er ikke kommet noen opplysninger om henne fra offisielt hold.

To politifolk ble såret i aksjonene, én i Paris og én i Dammartin-en-Goële.

Les også: Fransk nettsted: – Norge er neste terrormål

Lettet

Folk som bor i området der politiet gikk til aksjon og drepte Kouachi-brødrene, er lettet over at dramaet er over og at terroristene nå er døde.

– Det var den skjebnen de selv valgte. Jeg frykter at en større terrorfobi kan spre seg blant franskmenn, men håper dette er en isolert hendelse. Nå skal jeg fortelle barna mine på 4 og 6 år at de snille tok de slemme, slik det bør være, sier Frederic Mestdagh til NTB omtrent en kilometer unna stedet der politiet gikk til aksjon.

Claire Holant (16) forteller at hun ventet på å få søstrene sine på 15 og 17 tilbake fra skolen da det smalt noen hundre meter unna.

– De har ikke fått lov til å gå ut, og vi venter på at de skal evakueres. Jeg ble redd da jeg hørte smellet og skuddene, for jeg visste ikke om det kom fra terroristene eller politiet. Nå er jeg glad det er over, sier hun til NTB.

Journalist Laurent Léger i Charlie Hebdo overlevde terrorangrepet mot satiremagasinet og forteller om hendelsen til en fransk radiokanal her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus