Meny

– Terroren kan styrke fransk høyrefløy

Marine Le Pen fra Nasjonal front møtte fredag Frankrikes president François Hollande for å diskutere terrorangrepet i Paris. Hun føler seg utestengt fra minnemarkeringen i den franske hovedstaden søndag. (Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir ingen nasjonal enhet, sier Marine Le Pen og føler seg utestengt fra minnemarkeringen i Paris søndag. Høyrefløyen kan uansett styrke stillingen etter terrorangrepet.

Når Frankrikes politiske ledere søndag stiller seg i spissen for en massemønstring mot terror, sier høyrefløypartiet Nasjonal front at det ikke er invitert.

– Jeg skal ikke tvinge meg forbi politisperringene, sa partileder Marine Le Pen etter å ha besøkt president François Hollande fredag.

– Jeg vil ikke prøve å delta i en demonstrasjon hvor arrangørene ikke ønsker å se oss, fremholdt hun ifølge avisen Le Figaro etter å ha diskutert onsdagens terrorangrep med presidenten.

Motivet for angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris er ikke bekreftet, men Le Pen har allerede slått fast at det er snakk om islamsk fundamentalisme. Nå tar hun til orde for en folkeavstemning om å gjeninnføre dødsstraff og vil slå hardt ned etter terroren som kostet tolv personer livet.

– Frankrike må nå gå til krig mot fundamentalistisk islam. Fordi de er i krig mot Frankrike, sier hun.

Oppsving?

Nasjonal front har markert seg på innvandringsmotstand i mange år, og politiske eksperter mener nye motsetninger etter onsdagens angrep kan gi partiet nye oppsving.

– Av alle de politiske partiene ligger Nasjonal front an til å tjene mest på denne ugjerningen, sier Jim Shields ved Aston-universitetet i Birmingham til Bloomberg.

– Folkelig støtte til partiets ideer har steget jevnt, og denne hendelsen spiller rett inn i partiets politikk mot innvandring og islam, mener han.

Marine Le Pen tok over roret i Nasjonal front i 2011 fra faren Jean-Marie Le Pen og har løftet partiet på meningsmålingene.

Hun kom på tredjeplass i presidentvalget i 2012 og ligger fortsatt godt an før det neste i 2017. I EU-valget i fjor ble partiet det største fra Frankrike, men det har fortsatt få representanter i nasjonalforsamlingen i Paris.

Les også: Ber Frankrike lære av Norges 22. juli-håndtering

Bredere appell

Faren Jean-Marie ble anklaget for både antisemittisme og rasisme, mens Marine har tonet ned retorikken og dermed også fått en bredere appell i et økonomisk presset Frankrike med skjerpede motsetninger mellom samfunnsgruppene.

Le Pen har vært nøye med å skille mellom vanlige muslimske borgere og «de som dreper i islams navn», men ifølge Reuters har en av partiets nestledere, Florian Philippot, ikke vært like forsiktig etter onsdagens angrep.

– De som sier radikal islam ikke har noe med innvandring å gjøre, bor på en annen planet, sier han til radiostasjonen RTL.

Les også: Frykter økt muslimfrykt etter terrorangrepet i Paris

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus