Brende diskuterte Krekar med kurdisk leder

Norske myndigheter var i Erbil i august der de blant annet diskuterte en utsendelse av mulla Krekar. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Norske myndigheter var i Erbil i august der de blant annet diskuterte en utsendelse av mulla Krekar. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Muligheten for å sende mulla Krekar ut av landet ble diskutert da utenriksminister Børge Brende (H) møtte den kurdiske presidenten Massoud Barzani i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om mulla Krekar:

* Kurderen (58) som kaller seg mulla Krekar, heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak.

* Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er norske statsborgere.

* Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.

* Ærestittelen mulla brukes på flere måter i islam, oftest om rettslærde utdannet ved et islamsk universitet. Krekar har en mastergrad i islamsk lov.

* Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Høyesterett bekreftet i 2007 av vedtaket er gyldig.

* Er fortsatt i Norge fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

* Har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder i desember 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Frikjent for oppfordring til terror.

* Løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015 etter endt soning.

– Det er riktig at saken rundt mulla Krekar ble reist med president Barzani i Erbil i Nord-Irak. Etter den tid har jeg ikke snakket med dem direkte, men de er kjent med de norske synspunktene, sier Brende til NRK.

Mulla Krekar slipper ut av fengsel 25. januar, og Frp-nestleder Per Sandberg. har varslet at regjeringen jobber med en kortsiktig løsning. Til Aftenposten sa Sandberg tidligere denne uka at internering på asylinternatet Trandum kunne være en mulighet.

Brende sier at Sandbergs antydninger om at det foregår «noe» mer rundt Krekars framtid enn det som har framkommet i offentligheten, ikke ble diskutert med den kurdiske presidenten.

Les også: Meling: – Vil ta mange år å bli kvitt Krekar

Hemmelig gruppe

Ifølge TV 2 jobber nå en hemmelig gruppe i Justisdepartementet med å finne løsninger på hvordan Krekar kan sendes til Nord-Irak på lovlig vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en gruppe internt her i Justisdepartementet som har jobbet og fortsetter å jobbe med Krekar-saken for å finne løsninger både på kort og lengre sikt, sier statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet til kanalen.

Han sier medlemmene av gruppen er personer med god kompetanse på ulike juridiske områder – utlendingsfeltet, internasjonal rett og ikke minst hvordan man skal håndtere saken i norsk rett.

En kortsiktig løsning som Sandberg har varslet, er lite trolig, og det ligger isteden an til en årelang prosess, fastslo Krekars advokat Brynjar Meling overfor NTB onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sandberg: – Meningsløst at en som Krekar skal slippe fri

Garantier

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i 2003 ble det bestemt at Krekar skulle utvises fra Norge, men selv om det er politisk enighet om å sende 58-åringen ut av landet, kan det først skje når han ikke risikerer dødsstraff og tortur i hjemlandet. Norge har ennå ikke fått disse garantiene.

Les også: Ap: – Krekar illustrerer et brudd på Frps valgløfter