Meny

Fiskere måtte svømme til flåte da båten sank

Bilde fra redningsskøyta Reidar von Koss som fredag morgen var på vei til stedet 60 nautiske mil nord for Båtsfjord der en 75-fots fiskebåt har forlist. (Foto: RS Reidar von Koss / Redningsselskapet / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannskapet på fem måtte svømme til flåten, en av dem uten redningsdrakt, da båten deres forliste elleve mil nord for Båtsfjord natt til fredag.

Fiskebåten Østbanken meldte klokken 3.30 natt til fredag til kystradioen i Vardø at de tok inn vann.

– Den aller første meldingen gikk ut på at de tok inn vann, og de skulle montere og starte en nødpumpe. Det var ikke da antydning til at det skulle bli så dramatisk. Men det tok ikke mer enn fem minutter før vi fikk beskjed fra Vardø radio om at fartøyet gikk ned, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) Frode Iversen til NTB.

Posisjonen til båten var da rundt 60 nautiske mil nordøst for Båtsfjord i Øst-Finnmark. Dagbladet får opplyst at det var mellom fem og åtte meter høye bølger i området.

– Alle måtte svømme til flåter, én av dem uten redningsdrakt, da båten sank under føttene på dem, skriver HRS på Twitter.

Funnet i flåte

En omfattende redningsaksjon, som inkluderte sju båter og to helikoptre, ble satt i verk for å finne fiskerne. Klokken 5.44 observerte et Sea King-helikopter to redningsflåter i havet.

– Den ene av flåtene viste seg å inneholde de fem personene, forteller Iversen.

Få minutter etter klokken 6 var de fem hentet opp av helikopteret, og halvannen time senere ankom helikopteret Hammerfest. Fiskerne er i god form, men samtlige ble sendt til lege for sjekk, opplyser HRS.

Lå og sov

Beredskapsleder Svein Gamst i Hammerfest kommune sier til Fiskeribladet Fiskaren at alle utenom én lå og sov da båten begynte å ta inn vann.

– Og én måtte attpåtil hoppe i havet uten overlevingsdrakt. Han er den som er mest preget av hendelsen, og det spørs om han hadde overlevd dersom han hadde måttet ventet særlig mye lengre, sier Gamst.

– Det var kuling, og nesten storm i området. Det var mørkt og svart. Og disse fiskerne satt nesten to timer i redningsflåten før de ble reddet, sier skipsfører Odd Arne Hermansen på redningsskøyta Reidar von Koss fra Redningsselskapet til NRK.

Redningsskøyta rakk ikke komme fram til området før fiskerne var reddet.

Norske og utenlandske

Fiskebåten, som er 75 fot, er hjemmehørende i Tana kommune. Av mannskapet på fem er to nordmenn og to latviere. Politiet vet ikke hvor den femte personen kommer fra. Han skal ikke være norsk statsborger, opplyser operasjonsleder ved Østfinnmark politidistrikt, Lars Rune Hagen, til NTB.

I tillegg til redningsskøyta og Sea King-helikopteret fra Banak, ble også et redningshelikopter med varmesøkende kamera fra Hammerfest, tre kystvaktfartøy samt tre sivile fartøy satt inn i letingen etter fiskerne.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus