Meny

Ber Frankrike lære av Norges 22. juli-håndtering

LÆR AV NORGE: – Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet, sa statsminister Jens Stoltenbergetter terrorangrepet i Norge 22. juli 2011. Her fra rosetoget på Rådhusplassen få dager etter angrepet. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spaltist i storavisen The Guardian oppfordrer franskmennene til å lære av hvordan nordmenn håndterte 22.juli-terroren. – Norge ga ikke etter for islamofobien, det bør heller ikke Frankrike.

Det skriver Owen Jones, forfatter og kommentator i britiske The Guardian, verdens nest mest leste engelskspråklige avis på nett med en månedlig leserskare på rundt 37 millioner.

Ifølge Jones har gjerningmennene bak Charlie Hebdo-angrepet som mål å fremprovosere antiislamske følelser i befolkningen, i likhet med terroristen Anders Behring Breivik.

– Det må Frankrike stå i mot, skriver Owen Jones, som har en kvart million følgere på Twitter.

Han viser til hva som skjedde da Breivik i 2011 bombet regjeringskvartalet og massakrerte ungdommer på Utøya. Grusomhetene krevde 77 liv.

– Hans rasjonelle grunn for ugjerningen var å stoppe «islamiseringen» av Norge, at den norske venstresiden hadde åpnet landets dører for muslimer, og utvannet den kristne arv. Men Norges svar var ikke gjengjeldelse, hevn, innskrenkninger, skriver Jones, og siterer daværende statsminister Jens Stoltenbergs tale om å svare med mer demokrati og åpenhet.

Les også: Nettet snører seg rundt de drapsmistenkte

– Norge handlet helt etter boka

Jones mener Norges befolkning handlet helt etter boka da rettssaken startet, slik at Breivik ikke oppnådde det han higet etter.

Og dette er akkurat slik morderne som skjøt og drepte journalistene og tegnerne i satiremagasinet Charles Hebdo ikke ønsker at vi skal svare, ifølge Jones:

Gjerningsmennene vil at muslimene skal føle seg hatet og diskriminert. Men det vil utelukkende støtte terroristenes sak.

Allerede nå rapporteres det om angrep mot blant annet en kebabkiosk og flere moskeer. Det er ifølge Jones ikke bare skammelig og hatefulle handlinger; de er også som tatt ut av manuset til terroristene.

– De lar seg i realiteten rekruttere av terroristene, mener Jones, og advarer sterkt mot forsøkene på sosiale medier om å skjære alle muslimer over en kam.

– Som om Malala og Mo Farah-ha har noe til felles med morderne i IS.

Les også: Flere franske moskeer angrepet

Norge som modell

Frankrike har fem millioner muslimer. Jones advarer sterkt mot den fremvoksende antiislamismen, som blant annet forfektes av ytterste høyre fløy, National Front, partiet til Marie Le Pen. Konsekvensene vil være enda flere desillusjonerte unge muslimer som potensielt kan rekrutteres til ekstremistgrupper.

Jones mener derfor man bør bruke Norges kloke reaksjon som modell. Det er nemlig det siste angriperne ønsker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus