Meny

Vått og vindfullt i helgen

STERK VIND: Det blir vått og vindfullt over store deler av landet til helgen. På Vestlandet meldes det vind helt opp i orkans styrke. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir mye vind og mye nedbør over store deler av landet i helgen. Og det er på Vestlandet det verste været kommer, med vind helt opp i orkans styrke lørdag.

Et stormsenter som nå ligger ved Irland, vil sette sitt preg på store deler av kysten fra Sørlandet opp til Vestlandet og helt opp til Trøndelagsfylkene og Helgelandskysten. Både fredag og lørdag ventes høye bølger inn mot kysten, bølgehøyden kan bli opp mot 10-12 meter.

Les også: Lavtrykk over Norge kan gi orkan

Mulig orkan

Det verste uværet kommer uten tvil på Vestlandet, der vinden kan komme opp i orkans styrke med 33 meter i sekundet.

– Det blir mye vind på Vestlandet ja. Allerede tidlig på dagen lørdag vil vinden komme opp i sterk storm med 30 sekundmeter, og kan hende orkans styrke helt opp i 33 meter i sekundet, sier statsmeteorolog Börje Johansson i Meteorologisk institutt til NTB.

Heller ikke Sørlandet og Østlandet slipper unna. I Vest-Agder ventes full storm med opptil 25 sekundmeters vind. Stormsenteret kommer tidlig på dagen og vindhastigheten vil øke raskt i løpet av formiddagen.

– I Telemark og på Østlandet vil det bli vestlig kuling med byger og kraftige vindkast lørdag og natt til søndag. Vinden vil minke gradvis i løpet av natt til søndag og søndag, sier Johansson.

Les også: 2014 var et av de varmeste årene siden 1900

Liten storm

Nord-Trøndelag og Helgelandskysten vil få opptil sørvest liten storm, mens Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag vil få opp til østlig kuling i utsatte områder.

I tillegg til den kraftige vinden vil det bli en god del nedbør i de samme områdene, på Vestlandet, i Trøndelagsfylkene og opp til Helgeland. Også de vestlige fjellområdene i Sør-Norge vil få en god del nedbør.

– Det minker kanskje allerede sent på kvelden lørdag, men det blir mye nedbør med regn og snø i høyden, gradvis minkende til søndag, sier statsmeteorologen.

Sjekk været der du er

Mildt, men ikke i nord

I Nord-Norge vil man slippe det meste av uværet. På Helgelandskysten vil det komme en del vind, mens Troms og Finnmark vil unngå det verste.

Der melder imidlertid meteorologen at kuldegradene vil vedvare.

– Det blir nok kaldere i Troms og Finnmark, spesielt på Finnmarksvidda der det meldes om klart og kaldt vær, sier han.

Både på Østlandet og Vestlandet vil temperaturen holde seg omtrent som nå. Det samme gjelder store deler av landet, der det vil fortsette å være langt mildere enn vanlig. Østlandet vil også få noe mindre nedbør enn på Vestlandet, men flere oppholdsperioder.

– Både Bergen og Oslo vil oppleve plussgrader i helgen, avslutter Börje Johansson.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus