Meny

Omstridte karikaturer stilles ut i Stavanger

(Foto: Sølvberget)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter terrorangrepet i Paris onsdag mottok kulturhuset Sølvberget et siste bidrag til karikaturutstillingen som åpnet der torsdag.

Tegningen kom fra den prisbelønte Mana Neyestani, som ble fengslet i hjemlandet Iran for sin strek og nå bor i eksil i Paris. Han er en av de mange fribytegnerne som er representert på utstillingen i Stavanger. Tema for utstillingen, som viser norske og utenlandske avistegninger, er ytringsfrihet.

Neyestanis tegninger tikket inn kort tid etter angrepet mot Charlie Hebdo. Terrorhandlingene mot redaksjonen i Paris gjorde plutselig utstillingen i Stavanger høyaktuell.

– Det som skjedde i Paris, er forferdelig, men det dypt tragiske er at slikt skjer hver dag i hele verden, sier programdirektør i ICORN, Elisabeth Dyvik.

Den internasjonale organisasjonen ICORN (International Cities of Refuge Network) er et nettverk av fribyer for forfulgte forfattere, bloggere, journalister og tegnere. Stavanger er hovedsete for fribyer i Norge.

Umiddelbart budskap

Styremedlem Ann-Magrit Austenå i Norsk PEN åpnet utstillingen:

– Jeg håper at mange vil komme hit, få med seg tegningene, men også bli klar over de mange tegnerne som ikke har politikere som snakker deres sak eller noen som støtter dem i demonstrasjoner. Dette er tegnere som hver dag avkler maktmisbruk, mye av det utøvd i guds navn.

Austenå håper mediehus overalt kjøper inn karikaturer og videreformidler dem:

– Tegninger er viktige fordi de kommuniserer på tvers av landegrenser og helt utenom språk. Du trenger ikke lese artikler og faktabokser for å skjønner budskapet. Når tegnere avkler og latterliggjør pompøsitet og maktmisbruk, makt som er grepet uten at noen er demokratisk valgt, er dette noe mennesker oppfatter umiddelbart.

Med dagens digitale medier er tegnere ytterligere utfordrende, fordi tegningene spres på få sekunder verden over.

Politimøte

Det relativt lille utstillingslokalet på Sølvberget var fullpakket med folk torsdag. Det er Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet som har invitert avistegnere til å se kritisk på sin rolle og ytringsfrihetens utfordringer.

– Det ble plutselig en sterk markering. Vi er stolte av å vise disse tegningene, sier daglig leder ved Sølvberget, Marit Egaas.

Politiet hadde torsdag formiddag et møte om sikkerhet og beredskap i forbindelse med utstillingen.

– Konklusjonen på møtet vårt er at det er naturlig at politiet har en viss oppmerksomhet rundt arrangementer, men trusselbildet er ikke endret, trusselnivået er ikke hevet og det er ikke noen grunn til å avlyse åpningen av utstillingen, sier politimester Hans Vik ved Rogaland politidistrikt.

Utstillingen har vært vist flere steder uten at det har skapt problemer tidligere. Men den inneholder tegninger som blant annet har ført til at avistegnere har fått alvorlige problemer i etterkant. I Norge har tegnerne Arifur Rahman, Fadi Abou Hassan og Abdul Muhiaddin fått opphold i fribyer.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus