Meny

PST: Trusselbildet mot Norge er ikke endret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorangrepet i Paris endrer ikke trusselbildet i Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Det er ingen opplysninger som knytter handlingene i Frankrike til Norge eller norske interesser, men dette er noe vi arbeider med nå, sa Bjørnland da hun møtte pressen torsdag for å kommentere angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier likevel at de ikke kan utelukke at noe lignende kan skje i Norge. Hun sier PST spesielt frykter personer som kommer ut fra et hjemmeavlet islamistisk miljø i Norge.

– Vi mener vi har rimelig god kontroll med dem som har reist til Syria og returnert, men det kan være personer som utgjør en tilhengerskare her hjemme og ikke selv reist ut og deltatt i fremmedkrig, som kan ha en intensjon og kapasitet vi ikke greier å fange opp, sier Bjørnland til NTB.

Journalister utsatt

Angrepet i Frankrike er en illustrasjon på at personer som er synlige i samfunnsdebatten, kan være spesielt utsatt for den nye typen terrorangrep.

– Nettopp meningsbærere som journalister kan være utsatt for terrorangrep. Men vi har ikke opplysninger om noe slikt nå, sa Bjørnland.

Overfor NTB legger Bjørnland til at det ikke er gjort noen spesielle beslutninger knyttet til norske avistegnere eller satirikere, men at de vurderes på samme måte som samfunnsdebattanter og journalister.

PST vurderer fortløpende om angrepet kan ha noen innvirkning på trusselbildet her i landet og arbeider med å samle inn informasjon om det.

Les også: Omstridte karikaturer stilles ut i Stavanger

Negativ utvikling

Bjørnland viste ellers til at det har vært en negativ utvikling i trusselbildet gjennom 2014, og at det tilspisset seg ytterligere mot slutten av fjoråret.

Hun trakk fram likhetene ved angrepene i Belgia og Canada i fjor og onsdagens angrep i Frankrike, og pekte særlig på målutvelgelsen og metoden.

– Det gjelder gjerningsmannens profil, med tilknytning til grupper som IS og al-Qaida, myke symbolmål og at det brukes håndvåpen snarere enn eksplosiver.

PST har et utstrakt samarbeid med andre land og tjenester for å forebygge lignende handlinger i Norge. Når det gjelder norske fremmedkrigere som har vært og er i Irak og Syria, følger PST godt med.

Beredskapsdirektør i Politidirektoratet Kaare Songstad forteller at politiet sannsynligvis vil be om en forlenging av bevæpningen av politiet. Se intervju med Songstad her:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus