Meny

Terroristene identifisert – politiet aksjonerer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens fransk politi sirkler inn gjerningsmennene, hedret over 100.000 mennesker i Frankrikes gater ofrene etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo. – Jeg er Charlie, ropte de.

Fransk politi bekrefter at det pågår en antiterroraksjon i byen Reims, omtrent 15 mil fra Paris.

– Enten blir det en konfrontasjon, eller så klarer de ettersøkte mennene å rømme, sier et medlem av politienheten som gjennomfører raidet, til pressen på stedet. Journalistene ble bedt om å være «årvåkne», skriver nyhetsbyrået AFP.

Politiet jakter på tre navngitte franske statsborgere etter angrepet på magasinet Charlie Hebdo onsdag. En kilde i politiet sier en av dem ble identifisert på grunn av et id-kort de fant i fluktbilen.

Identifisert

Sent onsdag kveld bekreftet viseordføreren i Paris at franske myndigheter mener å ha identifisert de tre mennene som stormet redaksjonslokalene og drepte tolv mennesker onsdag. Elleve mennesker ble såret, og tilstanden skal være kritisk for fire av dem.

Franske medier viderebringer onsdag kveld ubekreftede meldinger om at politiet nå jakter tre menn i alderen 18, 32 og 34 år. En intens politijakt på de tre pågår sent onsdag kveld fortsatt. Ryktene svirret i franske medier om hvorvidt de tre var pågrepet eller ikke, men innenriksminister Bernard Cazeneuve ba innstendig mediene om å motstå spekulasjoner.

SISTE: Den yngste av terroristene har overgitt seg til poltiet

Vil kjempe med blekk

Samtidig markerte titalls tusen mennesker verden over sin avsky over det blodige angrepet. Bare i Frankrike møtte over 100.000 opp til minnemarkeringer i en rekke byer.

På Paris' Place de la République, ikke langt unna Charlie Hebdos lokaler, var flere tusen av demonstrantene fortsatt igjen sent onsdag kveld.

– Jeg er Charlie, ropte de frammøtte.

– Vi er ikke redde, vi må kjempe med blekk og ikke med blod, erklærte de.

Like før klokken 22.30 satte flere tusen menneskene seg ned på den ikoniske plassen i Frankrikes hovedstad da de holdt ett minutts stillhet for terrorofrene.

Se også: Fanget angrepet på film

Landesorg

I en følelsesladd fjernsynstale onsdag kveld kunngjorde president François Hollande at torsdag blir nasjonal sørgedag i Frankrike. Rundt 3.000 politifolk deltar angivelig i søket etter terroristene.

Gjerningsmennene kom seg inn i redaksjonen ved å true en kvinnelig tegner.

– Jeg hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller tegneren Corinne Rey, kjent som «Coco», til avisen l'Humanité.

Rey søkte tilflukt under et skrivebord da gjerningsmennene åpnet ild. Hun sier de snakket perfekt fransk og oppga at de var tilknyttet al-Qaida.

Les også: PST: – Kan ikke utelukke et slikt angrep i Norge

Kjente tegnere drept

Redaksjonen skal da ha vært samlet i et møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, melder fransk TV.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte under angrepet onsdag.

Også den 76-årige tegneserie- og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu» og 80 år gamle Georges Wolinski er blant de drepte. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

Også den 57 år gamle tegneren Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», er drept, melder flere medier.

Politijakt

Øyenvitner forteller at to maskerte stormet redaksjonslokalene ved lunsjtid onsdag, bevæpnet med Kalasjnikov-gevær og pumpehagle. Gjerningspersonene ropte «Allahu akbar» og sa de ønsket å «hevne profeten» da de stormet redaksjonslokalene, bekrefter fransk påtalemyndighet.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død», skal en av dem ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem. Det brøt ut en skuddveksling, og mer enn 50 skudd skal ha blitt løsnet.

– Byen er i sjokk. Jeg er selv muslim, har bodd i Paris i 14 år, og jeg er redd. De som gjorde dette tilhører ikke islam, sier en sjokkert taxisjåfør til NTB i Paris onsdag kveld.

Beredskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og folk bes være forsiktige og vise aktsomhet.

– Provosert

Det venstreorienterte satiremagasinet Charlie Hebdo har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Senere har magasinet flere ganger trykket karikaturer av den muslimske profeten, ett der han er naken, ett annet der han sitter i rullestol.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus