Meny

«Vår tids største menneskelige tragedie»

En palestinsk flyktningkvinne, som flyktet fra sin leir i Syria på grunn av de pågående kampene mellom opprørere og regjeringsvennlige styrker, fjerner snø utenfor teltene i en skolegård i den syriske hovedstaden Damaskus mandag. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av Syrias befolkning er drevet på flukt. 200.000 har mistet livet siden 2011. Behovet for helt grunnleggende hjelp som husly, mat og medisiner er skrikende.

– Situasjonen i Syria er den største flyktningekatastrofen i verden på mange tiår. FN kaller situasjonen for «vår tids største menneskelige tragedie», sier Midtøstenrådgiver i Flyktninghjelpen, Bendik Sørvig, til ABC Nyheter.

Flyktninghjelpen har store nødhjelpsprogrammer for syriske flyktninger i Jordan, Libanon og Irak. I tillegg jobber organisasjonen i enkelte deler av Syria.

– Arbeidet i Syria er utfordrende av mange årsaker, ikke minst sikkerhetsmessige. Vi jobber der gjennom lokalt ansatte og samarbeidspartnere, sier Sørvig.

– Både på grunn av konflikten og flyktningestrømmen er Syria i ferd med å revne som nasjon. Det er et åpent spørsmål i hvilken grad landet kan repareres. Det er en krig med klare sekteriske overtoner, noe som bidrar til å forverre forholdet mellom folkegrupper i landet, sier Sørvig.

Opprørere inntar sine stillinger bak sandbarrikader ved al-Breij-fronten 5. januar. Foto: Scanpix/Reuters. Opprørere inntar sine stillinger bak sandbarrikader ved al-Breij-fronten 5. januar. Foto: Scanpix/Reuters.

– Når det er sagt er det mange eksempler på at folk fortsetter å leve sammen på tvers av religiøse skillelinjer. I enkelte områder av Syria tar man imot et enormt antall internt fordrevne fra andre områder, til dels fra grupper med annen religiøs bakgrunn, og denne sameksistensen går tilsynelatende bra. Slik sett er ikke alt mørkt for utsiktene til fremtidig fredelig sameksistens, sier han.

Les også: – IS overskygger den menneskelige tragedien i Syria

Verdens største flyktninggruppe

Onsdag ble det lagt frem en FN-rapport der det heter at flyktninger fra krigen i Syria nå er den største gruppen under mandatet til Høgkommissæren for flyktninger. FN anslår også at antall syriske flyktninger utenfor landets grenser kan øke til 4,27 millioner innen desember, fra dagens anslag på mer enn tre millioner. I tillegg kommer 7,6 millioner internt fordrevne.

– Mega-krisene i Syria og Irak, antall nye kriser og de tidligere krisene som aldri ser ut til å ta slutt har skapt den verste flyktningsituasjonen i verden siden andre verdenskrig, uttalte FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres tirsdag.

Han sa antall flyktninger i verden nå overstiger 50 millioner for første gang siden 1945. Syrere er for første gang den største gruppen, 23 prosent av alle flyktninger som mottar hjelp fra FN på verdensbasis.

Les også: Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

– Situasjonen forverres daglig

– Syria Røde Halvmåne er den eneste organisasjonen som er til stede i alle fjorten regioner inne i Syria, med god støtte fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Deres løpende rapporter understreker at den humanitære situasjonen i Syria blir verre hver eneste dag, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, til ABC Nyheter.

 Norges Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Norges Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Han ber det internasjonale samfunnet konsentrere seg mer om de konkrete humanitære behovene.

– Hver dag blir det flere skadde og internt fordrevne. Hver dag blir sykehus og helsestasjoner rammet hardere, og behovet for mat, vann og varme til beskyttelse mot en streng vinter øker, sier Røde Kors-presidenten.

– Det er ikke bare den største flyktningkatastrofen i verden siden andre verdenskrig, men det er også et enormt antall drepte, skadde, og syke med fysiske og psykiske lidelser. Derfor er det utrolig viktig at det internasjonale samfunnet også bidrar med økt humanitær hjelp inne i Syria samt hjelp til nabolandene, sier Mollekleiv.

Flyktningene har strømmet til naboland som Libanon, Tyrkia og Jordan. Flere forsøker også å krysse Middelhavet i et desperat forsøk på å nå Europa. I Libanon hadde man i midten av 2014 1,1 millioner registrerte flyktninger. Landet hadde før krigen i nabolandet en befolkning på omkring 4 millioner.

– Vi greier å yte hjelp til over fire millioner mennesker, men over dobbelt så mange har akutt behov for hjelp, slik at Internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne trenger økt støtte. Andre må også få tilgang til å kunne hjelpe, ikke minst FN, men også andre frivillige organisasjoner. Det må legges press på både syriske myndigheter og opposisjonsgruppene slik at man kan yte humanitær bistand. 

Syria Røde Halvmåne har alene mistet 40 medarbeidere siden konflikten brøt ut, og Palestinsk Røde Halvmåne har mistet syv. Dette har skjedd på alle sider av frontlinjene.

– Disse medarbeiderne har krav og rett på beskyttelse ifølge krigens folkerett. Alle de 194 statene som har signert Geneve-konvensjonen er forpliktet til å påse ikke bare at de selv følger den, men også at andre stater og alle krigførende parter overholder den, sier Mollekleiv.

Les også: Tre års helvete i Syria

– Ser forferdelig mørkt ut

Krigen i Syria har kostet mer enn 200.000 mennesker livet siden mars 2011, og omkring halvparten av landets befolkning er fordrevet fra sine hjem.

– Det ser forferdelig mørkt ut. Det er den største humanitære katastrofen på lange tider, antakelig siden andre verdenskrig, sier nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Alexander Buchmann, til ABC Nyheter. Han har selv vært i Syria ved to anledninger, i 2013.

– Leger uten grenser var de første to årene konflikten varte den eneste internasjonale organisasjonen som drev medisinsk nødhjelp i Syria, men det har vi måttet trappe ned på grunn av den sikkerhetsmessige situasjonen. Vi har fortsatt tre sykehus i Syria, med kun lokalt syriske ansatte. Vi er dypt bekymret for deres sikkerhetssituasjon, sier Buchmann.

– Det har vært mye mediefokus på IS og den internasjonale innsatsen mot denne gruppen, men det medfører ikke mindre lidelse for sivilbefolkningen, kun at vi prater mindre om den. Det har vært en «normaliseringsprosess» der den katastrofale situasjonen har blitt dagligdags og ikke lenger omtales. Det er viktig å understreke at situasjonen er like ille, antakelig verre enn før.

Les også: Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Med så mange mennesker på flukt oppstår det også nye helsemessige utfordringer.

– Man har både krigsskader, men også mange som lever i en prekær situasjon der man kan få oppblussing av sykdommer som tidligere har vært utryddet i Syria. Det helsemessige behovet er helt grunnleggende, på innsiden av Syria har man behov for absolutt alt, som vaksiner mot polio og meslinger, samt medisiner som kan behandle for eksempel lungebetennelse, sier Buchmann.

Sykehus blir direkte rammet av rakett- og bombeangrep.

– Bare de siste månedene har en av våre klinikker blitt rammet tre ganger. Ingenting er fredet lenger, sier Buchmann.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus