Meny

Lavtrykk på vei mot Norge kan gi orkan

Sørlandet og Vestlandet er mest utsatt når to lavtrykk feier inn over landet de kommende to dagene. Bildet er tatt på Lindesnes fyr, en stormdag med orkan i kastene i 2013. (Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag og lørdag vil to lavtrykk ventelig treffe Sør-Norge. Vinden kan komme opp i orkans styrke. Vest- og Sørlandet vil merke uværet mest, men også Østlandet får sin del.

Meteorologisk institutt gikk tidlig onsdag ettermiddag ut med et varsel om økt overvåking for store deler av Sør-Norge fredag og lørdag.

Det er to lavtrykk som fører til uværet, men meteorologene er ennå ikke sikre på hvor stormsentrene vil ramme hardest.

Kommer fra vest

Fredag kommer et lavtrykk fra Atlanterhavet som ventes å utvikle seg til et stormsenter og treffe kysten av Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Lørdag kommer et nytt stormsenter inn fra vest og ventes å treffe Vestlandet.

Lavtrykkene vil føre til både veldig høy vannstand, store bølger og kraftig vind, heter det overvåkingsvarselet av fase A.

– Ytterst på kysten blir det voldsomt høye bølger. I tillegg til høy vannstand kan det gjøre skade langs kysten. Det er også en del tettsteder som ligger kloss ned til havet som kan få oversvømmelser, sier meteorolog Kristin Seter til yr.no. Hun ber folk om å ta en ekstra sjekk av båter, nøst og løse gjenstander.

Vinden vil komme inn over Vestlandet den verste retningen, fra vest.

– Vestavinden går inn fjorder, og det blir vindkast langt inn over land, sier Seter, som tror at man også på Østlandet vil merke den kraftige vinden, men det blir ikke så ille som på Vestlandet.

Sjekk været der du er med ABC Nyheters nye værtjeneste

Opp mot orkan

Fredag kan det bli vestlig full storm med vind opptil 25 sekundmeter i Hordaland, Rogaland og i Vest-Agder, med vindkast på opp til 30-35 sekundmeter.

Lørdag ventes vestlig sterk storm opp til 30 sekundmeter, kanskje helt opp i orkans styrke med 33 sekundmeter og med vindkast på 35-45 meter i sekundet på Vestlandet og i Vest-Agder.

Både fredag og lørdag ventes høye bølger inn mot kysten. Lørdag og natt til søndag er det fare for ekstremt høy vannstand.

Meteorologisk institutt understreker at varselet må betraktes som anslag på potensialet, ikke et varsel om ekstremvær. Økt overvåking i fase A betyr i praksis at meteorologene vurderer å sende ut et ekstremvarsel, men at de foreløpig ikke har nok informasjon til å beslutte dette.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus