Meny

Andre angrep mot Charlie Hebdo

Dette bildet skal vise de to gjerningsmennene, kledd i svart, som skal stå bak angrepet mot det franske ukebladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det venstreorienterte franske satiremagasinet Charlie Hebdo har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. I 2011 ble kontorene til magasinet angrepet med en brannbombe.

Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

I januar 2013 ga magasinet ut et 64 sider langt spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammeds liv.

– Hvis folk ønsker å bli sjokkert, så blir de det, sa redaktør i Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, da.

DIREKTESENDING: 12 personer bekreftet døde og flere er skadd - terroristene er fortsatt på frifot

Brannbombe

Ingen ble skadd da det i november 2011 ble kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til tidsskriftet etter at de hadde en Muhammed-karikatur på forsiden.

I 2006 trykket bladet karikaturene som sto på trykk i Jyllands-Posten i 2005. Dette ble senere fulgt opp av en rekke religionskritiske utgaver og flere utgaver med tegninger av Muhammed.

Høsten 2012 trykket magasinet tegninger av en naken Muhammed. Den gang fryktet franske myndigheter angrep på ambassader og franske skoler. Ambassader og skoler i rundt 20 land ble stengt etter at bladet kom ut.

«Latterlige klovner»

Samtidig anklaget redaktøren i Charlie Hebdo den franske regjeringen for å gi etter for «latterlige klovner», en betegnelse han brukte på muslimene som demonstrerte mot den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims».

– En tegning har aldri drept noen, sa redaktøren til Der Spiegel samme høst.

Flere franske ministre rykket ut og tok avstand fra det de kalte «provokasjoner» og «overdrivelser». Statsminister Jean-Marc Ayrault ba samtidig folk om å opptre ansvarsfullt.

Magasinets sjefredaktør, Stéphane Charbonnier, slo tilbake og ba Ayrault forsvare pressefriheten.

– Slutt for satirisk presse

At tegningene ikke burde vært trykket avviste han tvert.

– Hvis vi vurderer ting opp mot konteksten, vil vi ikke kunne snakke om noe som helst lenger, det vil være slutt på den satiriske pressen, sa han.

Han innrømmet at enkelte av tegningene kunne oppfattes som provoserende, men mente beskyldningene om at han bidro til å hisse opp stemningen, var irrelevante.

– Det er som å si til en kvinne som er blitt voldtatt, at det er hennes skyld fordi hun hadde på seg miniskjørt. Vi er provokatører, vi er kledd i miniskjørt, men hvem er skyldig, personen i miniskjørt eller voldtektsmannen, spurte han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus