Meny

Professor Jeffrey D. Sachs til Jonas Gahr Støre:

- Denne kongressen er historiens verste i USA!

VIL NEKTE: – President Obama vil sikkert undertegne en offensiv klimaavtale. Men Kongressen kommer ikke til å godkjenne den, sa professor Jeffrey D. Sachs (til høyre) til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag samlet USAs nye Kongress sammen for første gang. Det er fryktelig for verdens klimapolitikk, sa Jeffrey D. Sachs til Jonas Gahr Støres klimapanel.

- Vi har nå den verste, mest høyreorienterte Kongressen i moderne historie.

Det var den harske karakteristikken professor Jeffrey D. Sachs ved Columbia-universitetet, og spesialrådgiver for FN-generalsekretær Ban Ki-moon, tirsdag ga Jonas Gahr Støres klimapanel.

Etter valgene i USA trådte den nye Kongressen i dag sammen for første gang. Der har Republikanerne fått flertall i både Representantenes hus og Senatet. Og ikke hvilke som helst republikanere, skal vi tro professoren:

- I USA finansierte og stemte oljeindustrien inn den nye Kongressen. Formålet med hele dette valget var å rulle tilbake alle klimavedtak. Kullindustrien lyktes å fjerne hver eneste klimavennlige senator, sa Sachs.

2015: Vinn eller forsvinn

Klimapanelet som Ap-lederen har opprettet, møttes tirsdag ettermiddag for annen gang og hadde den framtredende forskeren som foredragsholder.

En slik sammensetning av Kongressen kunne ikke kommet på et verre tidspunkt for klimakampen, ifølge den verdenskjente professoren som har jobbet med bærekraftig utvikling og FNs tusenårsmål i mange år.

- Det som skjer i 2015, er kanskje eneste mulighet i vår generasjon å få verdens klimautslipp under kontroll. For vi har mislyktes så mange ganger. Klimaptoppmøtet i København mislyktes i 2009 ble en fiasko. Fra da av ble 2015 sett som eneste mulighet til å gjøre noe med det som sviktet i 2009, sa Sachs.

Han sikter til det lenge planlagte klimatoppmøtet i Paris senere i år, der de endelige beslutningene skal fattes - hvis ikke klimafiaskoen gjentar seg.

Sachs regner med at president Obama vil undertegne en offensiv klimaavtale hvis landene kommer fram til det i Paris, men at Kongressen deretter vil nekte å godkjenne den.

Les også: Natur og Ungdom kritisk til klima-enigheten i Peru

Ti ganger ti på planeten

– Å løse klimautfordringen er verre enn å få til en internasjonal avtale mot atombomber, sier Sachs og illustrerer:

– Klima er kirurgi i økonomien, mens atomspørsmålet dreier seg rett og slett om ikke å sprenge oss selv.

– Klimadelen er mer komplisert enn noe vi noen gang har prøvd å gjøre kollektivt, legger han til.

Sachs påpeker at erdens økonomi vokser og vokser, og de vedtatte prinsippene for bærekraftig utvikling ikke forutsetter en skarp nedgang i levestandard.

– Siden industrialiseringen har befolkningen økt ti ganger, og forbruket per person er minst tidoblet – i en planet med begrensninger, sier professor Jeffrey D. Sachs.

Les også: Støre: Havet kan stige to meter

– Lite problemløsning

Etter dette er utslippene som har hopet seg opp av klimagasser blitt så massive, at han tror de nødvendige kliimamålene er usedvanlig tøft å oppnå, selv om verden var enige om mål og tiltak og det bare gjensto å gjennomføre de tekniske løsningene.

Men det er langt fram til at alle legger seg i selene for å få til dype kutt i klimautslippene:

– I prosessene er det ekstremt lite problemløsning, veldig mye forhandlinger om hvem som skal betale og andre ting. Tilliten er dårlig. Problemsløsningen er dårlig. Forhandlingene blir tøffe, sa Jeffrey D. Sachs på møtet som ble avholdt i Stortinget.

Les også: - For sent med klima i denne omgang

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus