Meny

Identifisert, men ikke pågrepet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk politi har identifisert tre mistenkte gjerningsmenn etter angrepet på magasinet Charlie Hebdo, melder CNN.
Fakta om angrep på europeiske islamkritikere

* Jyllands-Posten trykket i 2005 en side med karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk.

* Jyllands-Posten og Kurt Westergaard, tegneren bak den mest kontroversielle av karikaturene, har siden vært mål for flere planlagte terroraksjoner, deriblant et drapsforsøk på Westergaard i 2010 og et planlagt bombeangrep mot Jyllands-Postens lokaler i København.

* En svensk avis trykket i 2007 tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* To fremtredende nederlendere er blitt drept etter å ha kritisert islam: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filmskaperen Theo van Gogh i 2004.

* I 2011 ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til Charlie Hebdo etter at det franske satiriske magasinet trykket en karikatur av Muhammed på forsiden.

* 7. januar 2015 ble minst 11 personer drept da maskerte menn tok seg inn i kontorene til Charlie Hebdo. Angrepet er det fjerde mest dødelige terrorangrepet på 2000-tallet etter Utøya, London og Madrid.

Tre mistenkte er pågrepet, meldte Liberation på nett onsdag kveld. Samme avis meldte en senere at innenriksdepartementet avviste opplysningene.

Identifisert

De tre terroristene som sto bak angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo, er identifisert av politiet, ifølge den franske avisen L'Union.

Ifølge avisen skal en av de tre gjerningsmennene være fra byen Reims, nordøst i Frankrike. Sporene skal også ha ledet politiet til Pantin, en forstad til Paris. Opplysningene bekreftes også av tv-kanalen TF1.

Elitestyrker fra politiet er på plass i Reims og foretar ransakelser.

Avisen MetroNews skriver at det dreier seg om tre menn i alderen 18, 32 og 34 år, ifølge Dagbladet.

De to som er i trettiårene, skal være franske statsborgere og brødre som er født i Paris. Nasjonaliteten til den tredje er ikke kjent.

SISTE: Den yngste av terroristene har overgitt seg til poltiet

Landesorg

I en følelsesladd fjernsynstale onsdag kveld kunngjorde president François Hollande at torsdag blir nasjonal sørgedag i Frankrike. I Paris var det flere demonstrasjoner til støtte for ytringsfriheten og til minne om de tolv som ble drept.

– Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller tegneren Corinne Rey, kjent som «Coco» til avisen l'Humanité.

Rey søkte tilflukt under et skrivebord da gjerningsmennene åpnet ild. Hun sier de snakket perfekt fransk og oppga at de var tilknyttet al-Qaida.

Kjente tegnere drept

Tolv mennesker ble drept og et 20-tall såret i terrorangrepet som ble innledet ved 11.30-tiden onsdag. Redaksjonen skal da ha vært samlet i et møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, melder fransk TV.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte under angrepet onsdag.

– Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet til Le Figaro.

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, fortsetter han.

Foruten sjefredaktøren er den 76-årige tegneserie- og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu» og 80 år gamle Georges Wolinski blant de drepte. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

Også den 57 år gamle tegneren Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», er drept, melder flere medier.

Hevet beredskap

Franske myndigheter har hevet terrorberedskapen til det høyeste nivået.

Politiet har funnet fluktbilen, en svart Citroën, i utkanten av Pantin, nord for Paris, ifølge avisen Le Monde. Bilen er kjørt vekk.

– Vi har beskrivelser. Våre kolleger i politiet er i kontakt med folk som var på stedet da angrepet skjedde. Disse vil bli avhørt, sier politiets talsmann Emmanuel Quemener, ifølge BBC.

Mer enn 3.000 politifolk er satt inn i aktivt søk etter terroristene.

– al-Qaida

De væpnede mennene som angrep satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag, kom seg inn i redaksjonen ved å true en kvinnelig tegner til å slippe dem inn.

Det sier tegneren til avisen l'Humanité.

– Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller hun.

– De skjøt på Wolinski og Cabu. Det varte i fem minutter. Jeg søkte tilflukt under et skrivebord. De snakket perfekt fransk. De påsto de var fra al-Qaida.

Fant fluktbilen

Gjerningsmennene forsvant i en stjålet bil fra åstedet, og en storstilt politijakt var onsdag ettermiddag i gang for å finne de.

Et par timer etter angrepet fant politiet rømningsbilen ikke langt unna der terrorangrepet skjedde. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot.

Ifølge avisa Le Parisien tok drapsmennene med seg et gissel idet de forsvant, men opplysningen er ikke bekreftet av politiet. Tolv mennesker ble drept og mer enn 20 er såret. Situasjonen er kritisk for fem, ifølge sykehuskilder.

– Sjefredaktør drept

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier og tre av magasinets tegnere er blant de drepte, opplyser en kilde ved den franske påtalemyndigheten. Også to politimenn ble drept.

Det venstreorienterte satiremagasinet har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Ifølge fransk TV satt redaksjonen i Charlie Hebdo i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Bakgrunn: Har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed

Tegnet IS-leder

Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

En rystet og tydelig preget president François Hollande var kort tid etter terrorangrepet på åstedet.

– Dette er en barbarisk handling og et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Beredskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og folk bes være forsiktige og vise aktsomhet. Sikkerheten er også skjerpet ved flere av landets største aviser, radio- og TV-redaksjoner og andre medier.

Ropte om hevn

Øyenvitner forteller at de to maskerte gjerningsmennene hadde en kalasjnikov og en pumpehagle da de stormet redaksjonslokalene ved lunsjtid onsdag.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av dem ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem. Det brøt ut en skuddveksling, og det skal ha blitt løsnet over 50 skudd.

Flere øyenvitner har lagt ut bilder og videoopptak av angrepet på Twitter og andre sosiale medier. På opptakene høres skuddsalver og rop mens bilder viser de to gjerningsmennene springe ut av en bil og inn i bygningen før de etter en kort stund springer ut igjen og forsvinner med bilen.

Et annet øyenvitne sier at en mann kom og ropte etter Charlie Hebdo. Vitnet hørte deretter skudd og kunne gjennom et vindu se to menn i lokalene. Deretter forlot en person bygningen med hendene dekket av blod, og ropte at en kollega var skadd, ifølge avisen France Info.

Protester og trusler

Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Senere har magasinet flere ganger trykket karikaturer av den muslimske profeten, ett der han er naken, ett annet der han sitter i rullestol.

I november 2011 ble det kastet en brannbombe inn i redaksjonslokalene, men ingen kom til skade.

Til tross for demonstrasjoner og trusler, fortsatte bladet å trykke omstridte Muhammed-karikaturer, og i januar 2013 ga det ut et spesialnummer som inneholdt karikaturer om profetens liv. Dette vakte igjen sterke reaksjoner.

Spesialnummeret ble fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere.

Myndighetene skeptiske

Redaktøren Stéphane Charbonnier uttalte for to år siden at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det.

Franske myndigheter har vært skeptiske til tegningene, som de mener er provoserende.

– Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen for to år siden.

Se video filmet av øyenvitner hvor terroristene går til angrep på det som skal være en politimann. NB! Sterke bilder:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus