Meny

Identifisert, men ikke pågrepet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk politi har identifisert tre mistenkte gjerningsmenn etter angrepet på magasinet Charlie Hebdo, melder CNN.

Fakta om angrep på europeiske islamkritikere

* Jyllands-Posten trykket i 2005 en side med karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk.

* Jyllands-Posten og Kurt Westergaard, tegneren bak den mest kontroversielle av karikaturene, har siden vært mål for flere planlagte terroraksjoner, deriblant et drapsforsøk på Westergaard i 2010 og et planlagt bombeangrep mot Jyllands-Postens lokaler i København.

* En svensk avis trykket i 2007 tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* To fremtredende nederlendere er blitt drept etter å ha kritisert islam: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filmskaperen Theo van Gogh i 2004.

* I 2011 ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til Charlie Hebdo etter at det franske satiriske magasinet trykket en karikatur av Muhammed på forsiden.

* 7. januar 2015 ble minst 11 personer drept da maskerte menn tok seg inn i kontorene til Charlie Hebdo. Angrepet er det fjerde mest dødelige terrorangrepet på 2000-tallet etter Utøya, London og Madrid.

Tre mistenkte er pågrepet, meldte Liberation på nett onsdag kveld. Samme avis meldte en senere at innenriksdepartementet avviste opplysningene.

Identifisert

De tre terroristene som sto bak angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo, er identifisert av politiet, ifølge den franske avisen L'Union.

Ifølge avisen skal en av de tre gjerningsmennene være fra byen Reims, nordøst i Frankrike. Sporene skal også ha ledet politiet til Pantin, en forstad til Paris. Opplysningene bekreftes også av tv-kanalen TF1.

Elitestyrker fra politiet er på plass i Reims og foretar ransakelser.

Avisen MetroNews skriver at det dreier seg om tre menn i alderen 18, 32 og 34 år, ifølge Dagbladet.

De to som er i trettiårene, skal være franske statsborgere og brødre som er født i Paris. Nasjonaliteten til den tredje er ikke kjent.

SISTE: Den yngste av terroristene har overgitt seg til poltiet

Landesorg

I en følelsesladd fjernsynstale onsdag kveld kunngjorde president François Hollande at torsdag blir nasjonal sørgedag i Frankrike. I Paris var det flere demonstrasjoner til støtte for ytringsfriheten og til minne om de tolv som ble drept.

– Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller tegneren Corinne Rey, kjent som «Coco» til avisen l'Humanité.

Rey søkte tilflukt under et skrivebord da gjerningsmennene åpnet ild. Hun sier de snakket perfekt fransk og oppga at de var tilknyttet al-Qaida.

Kjente tegnere drept

Tolv mennesker ble drept og et 20-tall såret i terrorangrepet som ble innledet ved 11.30-tiden onsdag. Redaksjonen skal da ha vært samlet i et møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, melder fransk TV.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte under angrepet onsdag.

– Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet til Le Figaro.

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, fortsetter han.

Foruten sjefredaktøren er den 76-årige tegneserie- og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu» og 80 år gamle Georges Wolinski blant de drepte. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

Også den 57 år gamle tegneren Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», er drept, melder flere medier.

Hevet beredskap

Franske myndigheter har hevet terrorberedskapen til det høyeste nivået.

Politiet har funnet fluktbilen, en svart Citroën, i utkanten av Pantin, nord for Paris, ifølge avisen Le Monde. Bilen er kjørt vekk.

– Vi har beskrivelser. Våre kolleger i politiet er i kontakt med folk som var på stedet da angrepet skjedde. Disse vil bli avhørt, sier politiets talsmann Emmanuel Quemener, ifølge BBC.

Mer enn 3.000 politifolk er satt inn i aktivt søk etter terroristene.

– al-Qaida

De væpnede mennene som angrep satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag, kom seg inn i redaksjonen ved å true en kvinnelig tegner til å slippe dem inn.

Det sier tegneren til avisen l'Humanité.

– Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller hun.

– De skjøt på Wolinski og Cabu. Det varte i fem minutter. Jeg søkte tilflukt under et skrivebord. De snakket perfekt fransk. De påsto de var fra al-Qaida.

Fant fluktbilen

Gjerningsmennene forsvant i en stjålet bil fra åstedet, og en storstilt politijakt var onsdag ettermiddag i gang for å finne de.

Et par timer etter angrepet fant politiet rømningsbilen ikke langt unna der terrorangrepet skjedde. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot.

Ifølge avisa Le Parisien tok drapsmennene med seg et gissel idet de forsvant, men opplysningen er ikke bekreftet av politiet. Tolv mennesker ble drept og mer enn 20 er såret. Situasjonen er kritisk for fem, ifølge sykehuskilder.

– Sjefredaktør drept

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier og tre av magasinets tegnere er blant de drepte, opplyser en kilde ved den franske påtalemyndigheten. Også to politimenn ble drept.

Det venstreorienterte satiremagasinet har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Ifølge fransk TV satt redaksjonen i Charlie Hebdo i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Bakgrunn: Har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed

Tegnet IS-leder

Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

En rystet og tydelig preget president François Hollande var kort tid etter terrorangrepet på åstedet.

– Dette er en barbarisk handling og et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Beredskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og folk bes være forsiktige og vise aktsomhet. Sikkerheten er også skjerpet ved flere av landets største aviser, radio- og TV-redaksjoner og andre medier.

Ropte om hevn

Øyenvitner forteller at de to maskerte gjerningsmennene hadde en kalasjnikov og en pumpehagle da de stormet redaksjonslokalene ved lunsjtid onsdag.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av dem ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem. Det brøt ut en skuddveksling, og det skal ha blitt løsnet over 50 skudd.

Flere øyenvitner har lagt ut bilder og videoopptak av angrepet på Twitter og andre sosiale medier. På opptakene høres skuddsalver og rop mens bilder viser de to gjerningsmennene springe ut av en bil og inn i bygningen før de etter en kort stund springer ut igjen og forsvinner med bilen.

Et annet øyenvitne sier at en mann kom og ropte etter Charlie Hebdo. Vitnet hørte deretter skudd og kunne gjennom et vindu se to menn i lokalene. Deretter forlot en person bygningen med hendene dekket av blod, og ropte at en kollega var skadd, ifølge avisen France Info.

Protester og trusler

Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Senere har magasinet flere ganger trykket karikaturer av den muslimske profeten, ett der han er naken, ett annet der han sitter i rullestol.

I november 2011 ble det kastet en brannbombe inn i redaksjonslokalene, men ingen kom til skade.

Til tross for demonstrasjoner og trusler, fortsatte bladet å trykke omstridte Muhammed-karikaturer, og i januar 2013 ga det ut et spesialnummer som inneholdt karikaturer om profetens liv. Dette vakte igjen sterke reaksjoner.

Spesialnummeret ble fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere.

Myndighetene skeptiske

Redaktøren Stéphane Charbonnier uttalte for to år siden at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det.

Franske myndigheter har vært skeptiske til tegningene, som de mener er provoserende.

– Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen for to år siden.

Se video filmet av øyenvitner hvor terroristene går til angrep på det som skal være en politimann. NB! Sterke bilder:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:05 Sju såret i rakettangrep i Israel06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:44 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Anklager om valgfusk i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert
Siste nytt
07:05VerdenSju såret i rakettangrep i Israel06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00NorgeStatsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38VerdenOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28NorgeMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20VerdenAnklager om valgfusk i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41NorgeSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus