Meny

Støre advarte mot salg av Flytoget

Ap-leder Jonas Gahr Støre ser ikke gode argumenter for å selge Flytoget. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget mener regjeringens forslag om å selge flytoget vil gjøre det vanskeligere med en helhetlig kollektivutbygging i Oslo-regionen.

Statlig eierskap og særlig regjeringens planer om å selge seg ut av Flytoget var første tema under årets første muntlige spørretime på Stortinget onsdag.

Regjeringen varslet i fjor sommer at den ønsker at staten selger seg helt ut av selskaper som Ambita, Baneservice, Cermaq, Entra Holding, Flytoget, Mesta, SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (Veso). I tillegg skal eierskapet reduseres til ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen.

– Det ser ut som det eneste som får bli i Norge, er mulla Krekar, harselerte Senterpartiets representant Geir Pollestad fra Stortingets talerstol.

– Dårlig idé

Opposisjonen anklager regjeringen for å kvitte seg med statlig eierskap av ideologiske grunner, ikke ut fra en vurdering av hva som best tjener fellesskapet. Onsdag var særlig det foreslåtte salget av Flytoget i fokus.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og SVs Bård Vegar Solhjell argumenterte for at det er uklokt å selge Flytoget samtidig som man står foran en storstilt kollektivutbygging i Oslo-regionen.

– Private eiere betyr trolig utenlandske eiere. Vi mener det er viktig at man sitter på samme side av bordet når vi skal sikre helhetlig styring med transporten i en by som er ventet å vokse mest i Europa fremover, uttalte Støre.

Begge pekte også på at flytoget leverer gode økonomiske resultater og dermed god avkastning til fellesskapet.

– Vi mener et salg ikke vil tjene fellesskapets interesser. Vi tror det er dårlig for lederlønninger, billettpriser og klimaarbeidet hvis offentlig eierskap avvikles, sa Støre.

Kan vente

Næringsminister Monica Mæland (H) la i sitt svar vekt på at den norske stat er en svært dominerende næringslivseier i forhold til andre land.

– Det er ikke uproblematisk, derfor har vi hatt en gjennomgang av statens selskaper og kategorisert hvilke vi bør eie og ikke. I de selskapene der statens eneste formål er forretningsmessige, slik tilfellet er med flytoget, så er det ikke nødvendig med statlig eierskap, uttalte hun.

Mæland understreket at et salg av Flytoget vil sees i sammenheng med den pågående omorganiseringen av jernbanen, og indikerte at et salg trolig vil avvente denne prosessen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus