Meny

Pegida varsler demonstrasjon mot islam i Oslo

I Dresden i Tyskland har Pegida demonstrert flere ganger. (Foto: Reuters / Hannibal Hanschke / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den antiislamske protestbevegelsen Pegida, som har arrangert store demonstrasjoner i Tyskland, varsler nå en demonstrasjon i Oslo.

Pegidas demonstrasjoner i Dresdens gater har vokst jevnt siden starten i oktober. På det meste har 18.000 mennesker samlet seg mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Førstkommende mandag planlegges den første norske Pegida-marsjen i Oslo. Gruppen sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Siden har fått vel 800 «liker» siden den ble opprettet i romjulen. En viktig del av Pegida er kritikken av medier, politikere og «de politisk korrekte», heter det.

Kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i Oslo politidistrikt opplyser til NTB at de ikke har fått noen formell henvendelse fra arrangørene, men at de er i dialog med en av initiativtakerne til den varslede demonstrasjonen.

– Ellers håndterer vi dette på samme måte som andre arrangementer av denne typen, sier Laeng.

Nesten en av tre tyskere

Pegida er et sammendrag av «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes»- Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler samt det EU-skeptiske partiet AfD og andre innvandringskritikere.

Les også: Tyske samfunnstopper til angrep på islamkritikere

Ikke tilfeldig

At de antiislamske marsjene har sitt utspring i Dresden i det tidligere Øst-Tyskland, er tilfeldig, ifølge Werner Patzelt, professor i statsvitenskap ved Dresdens tekniske universitet.

Marsjene har rammet en nerve hos dem som føler seg politisk og økonomisk marginalisert i regionen, mener han.

– I vest er det allerede mange innvandrere og flyktninger, og folk er blitt vant til dem, men ikke i øst, sier Patzelt til nyhetsbyrået DPA.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus