Meny

Slik prøver de å lure Tollvesenet

Tollvesenet sier at 2014 var et år på det jevne når det gjelder beslaglagt mengde varer og stoffer, men at det i antall narkobeslag har vært «all time high». De siste årene har antall narkotikabeslag gått opp fra 2.261 i 2009 til 3.957 i fjor. Foto: Tollvesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 gjorde Tollvesenet totalt 35.000 beslag, hvorav nesten 4.000 narkotikabeslag.

– Gateverdien av alle narkotikabeslagene Tollvesenet gjorde i fjor anslås til rundt 300 millioner kroner, sa toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NTB tirsdag da han la fram oversikten over alle beslagene for 2014.

Les saken: Rekordår for narkobeslag i 2014

Dopsmuglerne blir stadig mer kreative og vanskeligere å ta. Særlig den syntetiske narkotikaen er vanskeligere å oppdage for Tollvesenet, fordi den bestillles på nett og sendes i posten i små partier.

– Trenden med at smuglingen skjer i flere og mindre partier enn tidligere holder seg, sier Røse.

Se også: Slik forsøker kreative dopselgere å lure Tollvesenet

De mest kreative

Men det største rekordbeslaget i 2014 var da de tok noen med 5.200.000 kroner i Oslo i mars. Dette er det største valutabeslaget noensinne.

Den mest kreative smuglingsmetoden var kanskje de som forsøkte seg på å bake seks kilo amfetamin inn i fire brød. Men det fungerte ikke:

I den polsk registrerte minibussen fant tollerene på Svinesund noen brød. Men de lot seg ikke lure. Foto: Tollvesenet.I den polsk registrerte minibussen fant tollerene på Svinesund noen brød. Men de lot seg ikke lure. Foto: Tollvesenet.

For når de åpnet brødene fant de seks kilo amfetamin. Foto: Tollvesenet.For når de åpnet brødene fant de seks kilo amfetamin. Foto: Tollvesenet.

Les saken: Smuglerne bakte seks kilo amfetamin inn i åtte brød

Begravde det i saltet

Eller da tollere fra Tromsø regiontollsted og mannskap fra Kystvakta kontrollerte en lastebåt med salt i slutten av februar.

Et kreativt gjemmested. Foto: Tollvesenet.Et kreativt gjemmested. Foto: Tollvesenet.

Gjemt inne i saltet fant de alkohol og sigaretter. Tollerne avdekket også flere plastsekker som inneholdt 87 liter øl, sju liter brennevin, 400 sigaretter og 500 gram røyketobakk.

Satte en bag på toget

Tollerne fant også ti kilo kokain i en bag som sto på hattehylla på toget fra Göteborg til Oslo i september.

Den ser uskyldig ut. Men denne baggen innholdt hele ti kilo kokain. Foto: Tollvesenet.Den ser uskyldig ut. Men denne baggen innholdt hele ti kilo kokain. Foto: Tollvesenet.


Gjemte GBL i ølflasker

En mann (34) fra Oppland ble stoppet på vei hjem fra Tyskland i november. I bilen hadde han to kasser med øl.

Disse ølflaskene inneholdt totalt 20,5 liter GBL. Foto: Tollvesent.Disse ølflaskene inneholdt totalt 20,5 liter GBL. Foto: Tollvesent.

De så kanskje uskyldige ut. Men narkotikahunden Tika luktet seg fram til 26 tabeletter med narkotiske virkestoffer og tollerne fant også en plasflaske med GBL i bilen. Og da tok det ikke lang tid før de også oppdaget at ølflaskene var fulle av GBL.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus