Meny

Meling: Vil ta mange år å bli kvitt Krekar

Mulla Krekar er snart en fri mann. Her under ankesaken i 2012. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling varsler en årelang rettslig prosess dersom regjeringen forsøker å sende Krekar ut av landet eller internere ham på Trandum.

Fakta om mulla Krekar:

* Kurderen (58) som kaller seg mulla Krekar, heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak.

* Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er norske statsborgere.

* Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.

* Ærestittelen mulla brukes på flere måter i islam, oftest om rettslærde utdannet ved et islamsk universitet. Krekar har en mastergrad i islamsk lov.

* Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Høyesterett bekreftet i 2007 av vedtaket er gyldig.

* Er fortsatt i Norge fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

* Har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder i desember 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Frikjent for oppfordring til terror.

* Løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015 etter endt soning.

Regjeringen jobber med en kortsiktig løsning for mulla Krekar når han slipper ut av fengsel 25. januar, varsler Frp-nestleder Per Sandberg.

Det kan bli en lang prosess, mener advokat Brynjar Meling.

– Vi må skille mellom det som fremstår som ren retorikk og politikk, og det rettslige her. Mye av det som antydes at de kan og vil gjøre, er uhjemlede tiltak. Det å sende ut Krekar, for å bruke det uttrykket, har de ikke noe vedtak på. Det eneste de har vedtak på er at det er grunnlag for å utvise ham. Verken Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda, Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett eller Høyesterett har vurdert vilkårene for å sende ham tilbake, sier Meling til NTB.

Bakgrunn: Sandberg: – Meningsløst at en som Krekar skal slippe fri

Flere år

Han gjør det klart at Krekar ikke vil gi seg uten kamp.

– Det er helt åpenbart, med de uttalelsene som har kommet, at dersom de velger den linjen at de vil sende ham ut med tvang, drives vi inn i en rettslig runde som vil ta flere år. Det er på tide at vi stikker fingeren litt i jorda og kjenner etter hvor vi står her. Hvis ikke risikerer regjeringen å gå på nye smeller i tingrett, lagmannsrett og Høyesterett. Det er på langt nær sikkert at de vil få medhold i at vilkårene for å sende ut Krekar er til stede, sier advokaten.

Les også: Ap: – Krekar illustrerer et brudd på Frps valgløfter

Tror ikke på Trandum

Meling ser heller ikke for seg at Krekar blir plassert på utlendingsinternatet på Trandum, der utviste utlendinger plasseres før de skal sendes ut av Norge.

– Per Sandberg kan få lov til mene og synes at Krekar burde vært plassert på Trandum. Men Per Sandberg trenger en hjemmel. Hvis Sandberg kommer med den hjemmelen, er det opp til en eller annen rettslig instans å vurdere om hjemmelen er oppfylt.

– Inntil Sandberg kommer med hjemmelen han skal bruke for å plassere mulla Krekar på Trandum, er ikke hans uttalelser verdt mer enn at jeg for eksempel kanskje kunne synes at det var en fordel om Sandberg ble sendt til månen, sier Meling til NTB.

Les også: Snart blir Krekar løslatt - Sandberg (FrP) lover Norge-exit

Møter Krekar

Meling opplyser at han skal møte sin klient i Kongsvinger fengsel onsdag for å diskutere videre strategi.

– Jeg skal i et møte med Krekar på Kongsvinger i dag og vil ta en vurdering etter å ha snakket med ham, sier Meling.

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

Les også: – Mulla Krekar er en politisk fange i Norge

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus