Meny

FN: Syrerne er verdens største flyktninggruppe

Syriske flyktningbarn leker i et telt i Akkar, nord i Libanon. Libanon som har under fem millioner innbyggere, huser nå mer enn en million syriske flyktninger. (Foto: REUTERS / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrerne utgjør nå verdens største flyktningbefolkning, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Palestinerne er ikke regnet med.

Til sammen har krigene i Syria og Irak skapt den verste flyktningkatastrofen siden annen verdenskrig, ifølge UNHCR-sjef António Guterres.

– Megakrisen i Syria og Irak, økningen i antall nye kriser, og de gamle krisene som aldri synes å gå over, har til sammen skapt det verste flyktningproblemet i verden siden annen verdenskrig, sier Guterres i forbindelse med at FN har lagt fram nye flyktningtall

Bare i løpet av de seks første månedene i fjor steg antall syriske flyktninger med 704.000. Det offisielle antallet syriske flyktninger under FN-mandat ligger nå på drøyt 3 millioner, men når tallene fra desember kommer, antar UNHCR at det vil stige til 4,27 millioner.

– En av fire

Med over 3 millioner mennesker på flukt utenfor Syrias landegrenser utgjør syrerne nesten én av fire flyktninger i verden. I tillegg kommer millioner av syrere som er internt fordrevet.

Tidligere var det afghanerne som utgjorde verdens største flyktningpopulasjon under FN-mandat, men nå er den forbigått av syrerne.

Palestinerne holdes imidlertid utenom. 5 millioner palestinske flyktninger på Gazastripen, Vestbredden og nabolandene til Israel og Palestina blir ivaretatt av en separat FN-enhet – UNRWA.

Til sammen er det 13 millioner flyktninger i verden som er registrert av UNHCR, det høyeste tallet siden 1996.

Les også: Syriske leger: – IS overskygger den menneskelige tragedien i Syria

Pressede naboland

Det er Syrias naboland Tyrkia, Libanon, Jordan og Irak som bærer den størst byrden av flyktningkatastrofen. Mange syrere lever nå i ytterste fattigdom i nabolandene.

Mandag innførte Libanon nye visumrestriksjoner for syrere. Det er et tiltak som bekymrer UNHCR-sjefen, men han mener det først og fremst er et signal til omverdenen om å gjøre mer.

– Jeg tror disse tiltakene bør få verdenssamfunnet til å gi meningsfull støtte til vertsland som Libanon slik at de får hjelp til å håndtere disse enorme utfordringene, sier Guterres.

Innsikt: Tre års helvete i Syria

Streng asylpolitikk

Han understreker også at mange lands svært restriktive asylpolitikk fører til at flyktninger blir tvunget til å stole på menneskesmuglere. Nesten 350.00 mennesker verden over la i fjor ut på svært risikable båtreiser for å komme til land der de kan søke om asyl. Nesten halvparten av dem var fra land som Syria og Eritrea.

Tyrkia, som har tatt imot 2 millioner flyktninger fra Syria, har uttrykt raseri mot andre europeiske land som ikke er villige til å avhjelpe situasjonen ved å ta imot flere.

Det antas at krigen i Syria har drevet halvparten av befolkningen på rundt 20 millioner på flukt. Av dem som ikke er FN-registrert, er mange internt fordrevet, mens andre er innkvartert hos venner og slektninger i nabolandene.

Les mer:

Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Rystende rapport: – 14-åringer holdes som sex-slaver av IS

– Det vil komme angrep i Vesten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus