Meny

Halen til savnet AirAsia-fly funnet

Halen til AirAsia-flyet som styrtet i desember er funnet. Her er de første bildene av flyet under vann. Foto: Badan SAR Nasional

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesiske letemannskaper sier de har funnet halepartiet til AirAsia-flyet som styrtet i Javasjøen.

– Vi har funnet flyets haleseksjon, noe som var vårt viktigste mål i dag, opplyste lederen for leteoperasjonen, Fransiskus Bambang Soelistyo, på en pressekonferanse i Jakarta onsdag.

Funnet av halepartiet på havbunnen kan bli et gjennombrudd i letingen siden boksene med ferdsskriver og taleregistrator normalt befinner seg der. De er viktige for å fastslå årsaken til ulykken.

Ifølge Soelistyo ble halepartiet lokalisert ved hjelp av en fjernstyrt undervannsrobot. Nå er letemannskapene på «desperat jakt» etter den svarte boksen, framholder han.

40 omkomne funnet

162 personer var om bord da flyet styrtet 28. desember, 40 minutter etter at det tok av fra Surabaya i Indonesia. Flyet var på vei til Singapore. Bortsett fra sju personer, var alle om bord indonesiere. Det antas at flere omkomne flypassasjerer fortsatt befinner seg i flyskroget.

Til nå er 40 døde personer plukket opp fra havet utenfor Borneo. Men dårlig vær har hindret dykkere i å nå fram til større vrakdeler som er lokalisert på havbunnen.

På grunn av dårlig vær, kraftige havstrømmer og dårlig sikt under vann har det også tatt tid å lokalisere vraket.

Les også: Tror AirAsia-fly fikk is i motoren

Tolv objekter

I alt er det funnet tolv objekter i havet, men det er ikke klart om alle er fra flyvraket.

De såkalte svarte boksene, som egentlig er oransje, sender ut signaler i 30 dager, men fortsatt er ikke noen signaler fanget opp, enda havet er grunt der flyet forsvant, og vraket trolig er lokalisert.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området er en medvirkende årsak.

Les også: AirAsia-flyet hadde ikke tillatelse til å fly ruten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus