Meny

– IS overskygger den menneskelige tragedien i Syria

Syriske aktivister i Aleppo markerer nyttår ved å tenne lys ved bildene av personer som er drept under krigen i Syria. (Foto: Hosam Katan / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige land er blitt så opptatt av kampen mot Den islamske staten (IS) at de glemmer de daglige lidelsene til vanlige syrere, mener en gruppe syriske leger. De fordømmer verdens taushet om den syriske tragedien.

– Det er bare snakk om ekstremisme og Den islamske staten, men ikke om kvinner og barn som blir drept, kroppene som rives i filler, magene som blir sprengt i stykker, og som legene hanskes med hver eneste dag, sier Tawfik Shamaa, talsmann for paraplyorganisasjonen Union of Syrian Medical Relief Organizations (UOSSM).

Han framholder at situasjonen er blitt enda verre siden en USA-ledet koalisjon begynte å luftbombe IS-mål i høst.

– Mellom 30 og 60 mennesker har mistet livet hver dag siden bombardementene startet, sier Shamaa.

FN: Syrerne er nå verdens største flyktninggruppe

Innsikt: Tre års helvete i Syria

I Paris

UOSSMs største bidragsyter er den franske regjeringen, og tirsdag var en gruppe syriske leger i Paris for å informere fransk UD om den svært vanskelige medisinske situasjonen, som preges av mangel på både personell, utstyr og medisiner.

Mennesker rammes nå av sykdommer som polio, tyfus, tuberkulose og skabb, som har blomstret opp i kjølvannet av krigen.

En av legene forteller at det kun finnes 30 leger og fem fungerende sykehus for de 360.000 menneskene som bor i de regjeringsbeleirede områdene av Aleppo.

I den IS-kontrollerte provinsen Raqqa, der det bor 1,6 millioner mennesker, finnes det ingen gynekologer og 80 prosent av fødslene skjer hjemme. Likevel er forholdene mindre vanskelige enn mange andre steder, opplyser legene.

– Vi får lov til å jobbe der, men vi har ingen støtte fra hjelpeorganisasjoner og tjenestene er begrenset, sier en lege, som lar være å oppgi navnet sitt, trolig av sikkerhetsgrunner.

Les også: Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

– Vold fra alle

Om lag tjue leger jobber i Syria i regi av UOSSM. De opererer i alle områder av landet, både i Raqqa, Aleppo og den beleirede Damaskus-forstaden Ghouta.

– Vi er nøytrale, men vi opplever vold fra alle parter, og ingen har fått noen garantier, opplyser organisasjonen, som har en liste med 250 leger som er blitt drept siden konflikten brøt ut i mars 2011.

I alt er over 200.000 mennesker drept, mens halvparten av befolkningen på rundt 20 millioner er drevet på flukt.

Les mer:

Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Rystende rapport: – 14-åringer holdes som sex-slaver av IS

– Det vil komme angrep i Vesten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus