Meny

Brende møter Abbas og Netanyahu

Utenriksminister Børge Brende kom tirsdag kveld til Israel, ifølge meldingen som fulgte dette bildet som ble lagt ut på twitterkontoen til den norske ambassaden i Israel. Brende besøker Israel, Palestina og Egypt de to neste dagene og vil ha samtaler med politiske ledere i regionen. Foto: Den Norske Ambassaden i Israel / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) landet tirsdag kveld i Tel Aviv. Han skal besøke Israel, Palestina og Egypt onsdag og torsdag.

Brende skal snakke med politiske ledere i regionen om den spente, politiske situasjonen. Han skal blant annet møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Palestinas president Mahmoud Abbas, opplyser utenriksdepartementet tirsdag kveld.

Forholdet mellom Abbas og Netanyahu er blitt kraftig forverret den siste tiden. Abbas har nemlig trappet opp sin diplomatiske offensiv siden forsøket på å få Sikkerhetsrådet til å kreve en slutt på okkupasjonen, havarerte 30. desember.

Sist uke leverte Palestinas FN-delegasjon formelt en søknad til FN om å bli tilsluttet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, tross store protester og trusler om straff fra Netanyahu.

Skattestraff

Netanyahu svarte med å holde igjen beløpet på rundt 500 millioner shekel, nærmere 1 milliard kroner, som Israel har samlet inn i skatter på vegne av palestinerne i desember.

Dette straffetiltaket er i strid med Israels forpliktelser i Oslo-avtalen, slo EUs utenrikssjef Federica Mogherini fast tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– En effektiv palestinsk selvstyremyndighet, som er forpliktet til ikkevold og en fredelig løsning på konflikten, er et avgjørende element for en tostatsløsning, sa Mogherini i en uttalelse.

Kritikk

Skatteinntektene er avgjørende for at den palestinske selvstyremyndigheten skal kunne holde hjulene i gang og betale offentlige lønninger.

Både Israels president Reuven Rivlin og USA har allerede kritisert beslutningen om å holde igjen skattepengene. USA har imidlertid gjort det klart at Palestinas ICC-søknad er godt nytt for samarbeidsklimaet mellom Israel og Palestina.

Norge har ikke kommet med noen offisiell reaksjon verken på ICC-søknaden eller på mangelen på utbetalingen av palestinske skattepenger.

Brende til Egypt

ICC har ingen jurisdiksjon over forbrytelser begått i Israel, ettersom landet ikke har sluttet seg til domstolen. Men dersom Palestina blir medlem, kan palestinerne be straffedomstolen etterforske israelere for handlinger begått i palestinske områder.

Under det to dager lange besøket i Midtøsten skal Brende også møte utenriksministrene i Israel, Palestina og Egypt. I Kairo skal Brende også møte sin libyske kollega, samt generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil El Araby.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus