Meny

Tyske samfunnstopper til angrep på islamkritikere

Rundt 18.000 demonstranter deltok i demonstrasjonen i regi av den antiislamske gruppen Pegida i Dresden mandag. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske politikere og kjendiser danner felles front mot den antiislamske protestbevegelsen Pegida dagen etter enda en massemønstring mot islam i Dresden.

Forsiden på Tysklands største avis, Bild, viste tirsdag 80 kjente tyskere som sier nei til den antiislamske gruppen. Blant dem var tidligere statsminister Helmut Schmidt, den pensjonerte fotballspilleren Oliver Bierhoff og skuespilleren Karoline Herfurth.

Mandag kveld deltok rundt 18.000 mennesker i årets første demonstrasjon i regi av Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten (Pegida). Demonstrasjonen fant sted i østtyske Dresden, der de ukentlige marsjene har pågått siden i fjor, og der antall deltakere har økt fra uke til uke.

– Pegida appellerer til dumme fordommer, fremmedhat og intoleranse, sier den tidligere sosialdemokratiske statsministeren Helmut Schmidt til Bild.

Hver mandag

Pegida startet mandagsprotestene mot «islamiseringen av Europa» i oktober i fjor. Siden har oppslutningen økt gradvis.

Motstanden mot Pegida har samtidig økt, og mandag kveld dominerte motdemonstrantene fullstendig i en rekke tyske byer, ifølge nyhetsbyrået DPA. Blant annet hindret 5.000 motdemonstranter i Berlin noen hundre Pegida-tilhengere i å marsjere den planlagte ruten.

Dessuten ble den berømte Kölnerdomen mørklagt i protest mot de islamkritiske demonstrantene.

– Pegida skader ikke bare vårt land, den gir også Tyskland et dårlig rykte i utlandet, sier Schmidts partifelle, utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, til den tyske avisen.

Dresden

At de antiislamske marsjene har sitt utspring i Dresden i det tidligere Øst-Tyskland, er ingen tilfeldighet, ifølge Werner Patzelt, professor i statsvitenskap ved Dresdens tekniske universitet.

Marsjene har rammet en nerve hos dem som føler seg politisk og økonomisk marginalisert i regionen, mener han.

– I vest er det allerede mange innvandrere og flyktninger, og folk er blitt vant til dem, men ikke i øst, sier Patzelt til nyhetsbyrået DPA.

Han understreker at befolkningen i øst har opplevd store endringer etter at Berlin-muren falt, og øst og vest ble gjenforent for 25 år siden. Akkurat idet innbyggerne endelig fikk oppleve fallende arbeidsledighet og bedre infrastruktur, begynte innvandringen å endre regionen, framholder han.

Dresden er den viktigste byen i delstaten Sachsen, der nynazister flere ganger har angrepet utlendinger. Støtten til den ytterliggående høyresiden er langt større her enn i den vestlige delen av Tyskland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus