Meny

Per Orderud en fri mann etter 15 år

Per Orderud i samtale med en av sin forsvarere, Harald Stabell under en pause i ankebehandlingen i Orderud-saken i Eidsivating lagmannsrett i 2003. (Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Orderud ble i helgen løslatt fra fengsel, 15 og et halvt år etter trippeldrapene på Orderud gård i Sørum i Akershus. Saken vil bli begjært gjenopptatt i vår.
Fakta om Orderud-saken:

* 22. mai 1999: Natt til pinseaften ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

* 14. juni 1999: Ekteparets sønn Per og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød siktet for trippeldrapet.

* 22. juni 2001: Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland ble i Nes herredsrett dømt til 21 års fengsel for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble frifunnet etter hovedtiltalen, men dømt til to og et halvt års fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

* 5. april 2002: Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

* Alle fire anket til Høyesterett, men bare Kristin Kirkemo Haukelands sak ble tillatt prøvet. Høyesterett forkastet anken 20. desember 2002.

* 17. juni 2010: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avviste Lars Grønnerøds begjæring om å få saken vurdert i en ny rettssak.

* November 2011: Per og Veronica Orderud trekker sin gjenopptakelsesbegjæring etter sju år, med begrunnelse av at de ønsker videre etterforskning av saken før den blir behandlet. Ny begjæring blir levert inn i slutten av februar 2015.

* Ekteparet engasjerte i 2006 privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

* Per Orderud (60) ble i helgen løslatt fra fengsel, Veronica Orderud (42) løslates neste uke. Ekteparet flytter tilbake til gården.

* Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble løslatt i 2011 og 2013.

Orderud ble sluppet ut fra Berg fengsel i Vestfold lørdag, melder TV 2. Han er nå tilbake på Orderud gård.

Kona Veronica Orderud løslates neste uke, og også hun flytter da tilbake til gården og ektemannen Per, ifølge TV 2.

Natt til pinseaften, 22. mai 1999, ble Kristian og Marie Orderud og datteren Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård. Tre uker senere ble fire personer siktet og pågrepet i saken.

21 års fengsel

Ingen ble dømt for å ha utført drapene, men Kristian og Marie Orderuds sønn Per og kona Veronica, ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap.

Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo fikk 16 års fengsel, mens hennes ekskjæreste Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel

Orderud-ekteparet har nå sonet to tredeler av straffen. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel og de to ble løslatt i 2011 og 2013.

Nye funn på nett

I en TV-serie på internett vil privatetterforsker Tore Sandberg før påske presentere nye funn og beviser i trippeldrapssaken. Materialet danner mye av grunnlaget når saken blir begjært gjenopptatt.

– Vi mener jo at det er grunnlag for at Per og Veronica Orderud skal få prøve saken sin igjen. Fra vårt ståsted er det da viktig at de i befolkningen som ønsker å sette seg nærmere inn i dette materialet, har en mulighet til å se presentasjonen, sa Sandberg til NRK i desember.

Sandberg sier til NTB at saken blir begjært gjenopptatt mot slutten av februar. Noen dager senere blir det første av i alt fire programmer som tar for seg Sandbergs egen etterforskning i den kompliserte drapssaken, publisert på nettet.

– Vi kommer til å legge ut dette i fire deler i fire påfølgende uker. Formen vil være omtrent som et TV-program hvor hvert program varer i 20 minutter. Det første programmet kan komme rundt månedsskiftet februar/mars, og vi tar sikte på å fullføre alle delene før påske, sier Sandberg til NTB.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus